Разширява ли се Земята или се свива?

18:40, 04 яну 22 / Любопитно 25 2204 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Нашата Земя непрекъснато си взаимодейства и обменя материали с околната слънчева система. Например, прахът от Космоса редовно навлиза в земната атмосфера под формата на падащи звезди, а газове от земната атмосфера редовно изтичат в космоса.

И така, ако Земята непрекъснато раздава материя, както и придобива нов материал, разширява ли се или се свива?

Заради изпускането на газове в Космоса нашата планета се свива, твърди Гийом Гроноф, старши учен, който изучава атмосферата на Земята в изследователския център на НАСА във Вирджиния. Въпреки това, ние не се свиваме много, коментира той.

Планетите се образуват чрез натрупване или когато космическият прах се сблъсква и все повече се натрупва в по-голяма маса. След като Земята се е образувала преди около 4,5 милиарда години, малко количество натрупване продължава да се случва под формата на метеорити и метеорити, добавящи към масата на Земята, обясни Гроноф.

Изстреляха най-големия и мощен телескоп в света

Разбира се, учените нямат как да измерят точната маса на Земята в реално време. Няма как да се измери прецизно, за да установим какво става с нашата планета“, уточни ученият.

Като наблюдават скоростта на метеорите, учените изчисляват, че около 16 500 тона - около една и половина Айфелови кули - въздействат на планетата всяка година, като добавят към нейната маса.

Междувременно, използвайки сателитни данни, учените изчислиха колко тегло изхвърля Земята в Космоса: „Това е нещо като 82 700 тона или 7,5 Айфелови кули“, поясни Гроноф. Това означава, че Земята губи около 66 100 тона годишно.

Макар че това звучи много, в контекста на цялата планета „то е много, много, много малко“, казва още ученият, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама