Средиземноморската диета е най-добрата за 2022 г.

20:05, 05 яну 22 / Любопитно 25 2055 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За пета поредна година средиземноморската диета е коронована за най-добрата диета в годишната класация на U.S. News & World Report, съобщава CNN.

Тя включва пълнозърнести храни, пресни плодове, зеленчуци и салати, ядки, бобови култури, зехтин и сьомга, като има разнообразни ползи за здравето.

Доматеният сок – отлично средство за отслабване

Второто място в подреждането е за DASH диетата, чиято основната цел е да се намали високото кръвно налягане (хипертония). Този хранителен режим насърчава консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни храни с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, ядки и боб, като се ограничава приема на червено месо, мазнини, захар, сол.

На трето място е класирана флекситарианската диета, която насърчава вегетарианския начин на хранене през повечето време - но е достатъчно гъвкава, за да си позволите един бургер от време на време.

И трите гореизброени диети намаляват или изключват напълно консумацията на преработени храни, като са свързани с изобилие в чинията от плодове, зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни, ядки и семена. „Мисля, че е важно да се отбележи, че първите три диети – средиземноморска, DASH и флекситарианска – предлагат разнообразие и гъвкавост“, каза Гретел Шулер, управляващ редактор по здравеопазването в US News & World Report, цитиран от bTV. 

Яжте пица всеки ден, ако си я приготвяте сами

Всички диети, които се представят добре в класацията, са безопасни, разумни и подкрепени от солидна наука. Всички отличени диети също така осигуряват адекватни калории с акцент върху зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни; скромно количество протеини с неживотински произход, млечни продукти; и от време на време - някое лакомство“, допълва Шулер.

Панел от 27 експерти разглежда 40 диети и ги класира според няколко категории. „Общо казано, най-добрите диети се ръководят от това, което можете да ядете - а не от това, което не можете да ядете. И точно сега - по време на тези стресови времена, свързани с COVID-19 пандемията - това е особено полезно за хората“, казва Шулер. Искаме храна, на която да се наслаждаваме. И искаме храна, която да поддържа здравето ни, а защо не и да повиши имунитета ни. Диетите от най-висок клас предлагат това“, заявява още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама