Чавдар Николов в „Политкаст“: Българската карикатура излиза от тъмно робство – Борисовия режим

15:30, 10 яну 22 / Политкаст 25 2118 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Политическата сатира по света не се чувства никак добре. Последните две години текат процеси и издатели много лесно се отказват от това да поддържат рубрики като политическа карикатура. Преди две години една карикатура в „Ню Йорк Таймс“ на Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху предизвика протести на еврейската общност. В крайна сметка издателят реши просто да няма карикатура. Това напомня на едни постулати, които бяха известни у нас през годините на тоталитаризма: няма човек – няма проблем, няма карикатураняма проблем – това заяви в новия епизод карикатуристът Чавдар Николов.

„Има случаи на сваляни карикатури след протести и в Англия. Французите все още държат фронта, като някои много по-тежки реакции също не могат да ги спрат“.

„В България излизаме от едно тъмно робство, тъй като при Борисовия режим беше създадена нетърпимост към сатирата и карикатурата. „Прас-Прес“ беше мачкан по икономически линии и нямахме разпространител в страната, защото „Лафка“ отказа да ни разпространява. Сега се случи промяна и мисля, че някои наши колеги карикатуристи получават шанса да бъдат истинска опозиция – нещо, което не си позволяваха по времето на режима на Борисов“.

„В Америка използват синдикати, където всеки може да качи карикатури, а вестниците избират какво да публикуват. Подобен модел обаче не е приложим у нас. В България много от вестниците вече се отказаха да поддържат актуална политическа карикатура. Тя премина в социалните мрежи, но това става инцидентно и няма достатъчно енергия. У нас нямаме и много карикатуристи, една шепа хора сме. Жалкото е, че не могат да се публикуват карикатури, за които да се плаща. Най-лесното е да искате нещо за без пари“.

„Обществото ни не си дава сметка, че медиите и журналистиката са основна съставна част на демокрацията. Когато човек е добре информиран той може да вземе правилно решение, било то на избори или като отношение. Борисовото управление създаде отвратителна среда за журналистика, а тя продължава да не може да се измъкне от там“.

„Можем да видим как определени медии, които получаваха лично от ръката на Борисов значими подаяния, вече обръщат палачинката“.

„Истинската политическа карикатура трябва да съчетава хумора и сатирата. Тогава самата сатирата минава по-лесно и по-благосклонно. Важно е да се направи уточнението, че няма преследван, убит или съден карикатурист за чист хумор. Но има такива за остра политическа сатира. Примерите са многобройни и от България и от чужбина. У нас имаме трима съдени от Народен съд карикатуристи, както и един убит през 1944 г. – Райко Алексиев“.

„Карикатурата остава като най-бързата и лесна отворена врата към миналото“.

„Няма забранени тематики в българската политическа карикатура, но има атмосфера, в която някои неща не са желани. Това се прави зад привидната фасада на демокрацията и на добрите намерения“.

„Има цензура в карикатурата в западния свят. Политкоректността е от последните маниери да ни бъдат поставени клопки – не само в карикатурата, а и в журналистиката. Това води до скопяване на сатирата до известна степен. Трябва да се вземе предвид и религиозния фанатизъм на някои мюсюлмански групи, които реагират на всяка карикатура като на посегателство срещу вярата им, което е абсурдно“.

„Ентусиазмът към новата власт няма да бъде устойчив през годината. Българите сме вече с оголени нерви и всяко нещо ни идва в повече. Виждаме как министър-председателят тича като полски водопроводчик да запушва течове, дали във Външно министерство, КЕВР или „Булгаргаз“. Мисля, че новата власт вече премина през комсомолския период, в който излизат на трибуната и започват да се хвалят, че са много решителни и променени. Надявам се, че това повече няма да го чуваме, дразнещо е и го виждаме за пореден път“.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ан Бор 17:50, 10 яну 22

Ако управлението на Борисов е било "режим", Чавдар Николов щеше да бъде в затвора! Изгонването му от Нова, поради негови финансови претенции, отдавна е известно!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама