„Политкаст“ еп. 25: Доналд Тръмп - феномен, явление или една от личностите на века?

10:30, 11 яну 22 / Политкаст 25 2207 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

На 6-ти януари се навърши година от събитията пред Капитолия, които белязаха края на противоречивия мандат на Доналд Тръмп. Самите събития допълнително разединиха демократи и консерватори, а може би и самите консерватори отвъд Океана.

В „Политкаст” решихме да мине известно време след края на управлението на Тръмп, за да погледнем на него през страниците на три книги. И именно, защото една година е достатъчно отдалечен, но все пак неособено дълъг период – опитваме да се съсредоточим върху заглавия, които не са твърде полярни – като бизнес-книгите на Тръмп например (за които впрочем се говори, че не са написани съвсем от него), както и книгата на племенницата му Мери ТръмпТвърде много, никога достатъчно“, определяща бившия президент като чудовище.

Въпреки всичко – трите заглавия, посветени на Тръмп могат да бъдат определени като про“, „анти“ и „по средата

Започваме с книгата „Велика отново“, която е написана или просто подписана от Доналд Тръмп. Последните десетилетия в Съединените щати се е наложила практиката мнозина от силните кандидати за президент да пускат биографични книги или за тях да се пишат такива, а това цели да ги позиционира преди началото на кампаниите им или в самия им старт. В такъв контекст се появява и заглавието, което е нещо средно между традиционното за Тръмп егоцентрично самохвалство и предизборна програма. Книгата не е толкова ценна с конкретните мисли и идеи на бизнесмена-президент, въпреки това тя е документ на времето, който показва недвусмислено какви са целите на управленския мандат на Тръмп и по този начин се противопоставя на редица откровено неверни твърдения на либералния медиен естаблишмънт. Без да коментираме дали визията на Тръмп е правилна и смислена, дали е задълбочена и адекватна на времето си – „Велика отново“ даде ясна заявка за мандата на президента и днес може да се чете в друга перспектива – проверявайки дали Тръмп е останал верен на принципите и програмните си намерения.

Снимка: Topnovini.bg

В другата крайност на махалото е книгата „Огън и ярост: Белия дом на Тръмп отвътре“ на Майкъл Улф. Заглавието разглежда първите девет месеца от управлението на президента и хаоса в Овалния кабинет по това време. Книгата показва какви са реалните причини да бъде уволнен шефът на ФБР Джеймс Коми, как Стив Банън губи силната си позиция в близкия кръг на Тръмп и кой го замества там.

Улф разказва всичко това от позицията си на популярен журналист с достатъчно широк достъп до президентската резиденция. Видими са фокусирането върху проблемите на Тръмп и администрацията му, както и деликатно налагащото се усещане, че президентът няма абсолютно никаква административна компетентност и руши институцията. И макар авторът да се опира на факти и редица лични наблюдения и разговори – някак книгата е написана, за да се хареса на американците, които са с анти-Тръмп настройка. Затова и бившият президент се опитва чрез адвокатите си да спре издаването й.

Някак по средата стои книгата „Страх. Доналд Тръмп в Белия дом“ на Боб Удуърд. Авторът е един от най-авторитетните политически журналисти и двукратен носител на „Пулицър”. Ако това е първата ви среща с текстовете му – ще разберете какво стои зад наградите и твърденията. „Страх“ не е про или анти-Тръмп. Книгата разкрива противоречивите страни на управлението на администрацията му, но го прави по по-честен начин от заглавието на Улф. Оценките и твърденията не са толкова крайни, а непредубеденият читател ще може да види негативите, но и позитивите в управлението на Доналд Тръмп. Боб Удуърд се опитва да постави в контекст случващото се, но без видимо да заема определена страна.

При всички положения и трите книги си заслужава да се прочетат. Те ще покажат бившия президент на Щатите такъв, какъвто не го виждате на екрана. И със сигурност ще обогатят представата ви за него, за разделението в американското общество, за проблемите на съвременната политика зад Океана и може би - донякъде ще обяснят защо популизмът още е на мода.

Целият епизод можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама