LEGO конструкторите могат да са по-добра инвестиция от златото

19:00, 11 яну 22 / Любопитно 25 1657 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ако търсите добра инвестиция, хуквайте към… детските магазини. Изследователи от Висшето училище по икономика в Москва са установили, че избрани неотворени комплекти LEGO на вторичния пазар имат средна годишна възвръщаемост от 11%. Това е повече от златото и някои акции на големи компании.

Виктория Добринская е ръководител на изследването. Разказва, че всичко е започнало заради хобито на сина ѝ. „На първо място, цената на легото непрекъснато расте“, каза Добринская, „така че през някои години кубчетата са са донесли по-висока възвръщаемост, отколкото през други години. 11% е средната годишна доходност, но има някои комплекти LEGO, които генерират възвръщаемост от 700%. Има и такива, които генерират отрицателна възвръщаемост.“

От 2.99 до 2000 долара

Най-атрактивни са моделите от ограничени издания или известни сгради или филми. Затова и най-скъпите комплекти включват „Хилядолетния сокол" или „Звездата на смъртта" от „Междузвездни войни". Особен пример е лимитираната фигурка на Mr. Gold, която се появява през 2013 г., а днес достига над 2000 долара. Не е зле като за нещо, което е струвало 2,99 долара някога.

И все пак не всеки конструктор може да се окаже добра инвестиция. Реално човек трябва да бъде истински фен на LEGO, за да може да се ориентира из различните пазарни нюанси и да успее да оцени правилно инвестиционния потенциал на някой определен комплект.

Въпреки рекордните печалби, които може да имат колекционерите, други – по-обикновени фенове, също не трябва да се разочароват. Те могат да създадат свой собствен потенциално ценен комплект чрез съвместния проект на феновете и компанията от 2008 г., наречен LEGO Ideas. В него хората дават идеи за производство на нови серии, и ако бъде избран техен дизайн, получават 1% от авторските възнаграждения. Брент Уолър от Бризбейн, Австралия, е един от тези хора. През 2014 г. той проектирал и представил комплект Лего „Ловци на духове“.

От компанията съветват феновете си да не се отчайват, ако не станат милионери, и напомнят, че LEGO е съкращение от две датски думи, които заедно означават „играй добре“, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама