Нова година, нов късмет: Кино „Влайкова“ вече е с нов покрив 

15:57, 13 яну 22 / София 25 1589 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Нова година - нов късмет за най-стария действащ читалищен киносалон в България. Образцово народно читалище „Антон Страшимиров – 1926“, в което се помещава емблематичното за столицата кино „Влайкова“, посреща най-студения период от зимата с ремонтирани покрив и фасада. 

За належащия ремонт бяха отпуснати 50 000 лева през юни миналата година по предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община. 

Северната и източната стена на последното функциониращо квартално кино в София се рушаха от години, покривът на почти 100-годишната сграда имаше десетки течове. Ремонтът беше предшестван от основно почистване на подпокривното пространство, събрало енергията и труда на десетки доброволци, развълнувани от съдбата на най-старото действащо кино в България.

Легендарното кино „Влайкова“ вече има дигитален прожекционен апарат

Кино „Влайкова“ е построено по идея на съпругата на писателя и общественик Тодор Влайков - Мария Влайкова, чието име и носи читалищният киносалон. Тя е била любителка на филмовото и театралното изкуство и затова е проявила интерес да има свой културен кът в столицата. 

Строежът започва през 1925 г. Салонът обхваща площ от 330 кв. м, като има капацитет за 300 души. Той включва сцена и 4 малки гримьорни. Покрит е с железобетонна плоча, за да може по-късно да се издигне и втори етаж за бъдещо квартално читалище.

Още преди да бъде напълно завършен салонът Мария Влайкова го завещава на Министерството на народното просвещение. Тя е поискала все пак той да се използва за ученически „Кинематогрaф“, а след смъртта ѝ да остане терен за културно-просветни цели. Дарението е оформено като завещание с дата 16 февруари 1926 г. Само няколко месеца по-късно, на 31 декември, Мария Влайкова умира.

На 23 септември 1928 г. дарението е прието със закон от ХХІІ Обикновено народно събрание, който е утвърден на 16 октомври 1928 г. с Указ на Цар Борис ІІІ. При бомбардировките над София през март 1944 г. салонът е улучен от бомба и изгаря с целия инвентар.

Наемателят Стилян Георгиев възстановява сградата със свои лични средства и на 15 октомври 1944 г. киното отново започва да функционира. По-късно, в изпълнение на част от завещанието на Влайкова, с постановление на Министерския съвет през 1946 г., сградата е отстъпена за вечно ползване на кварталното Народно читалище „Антон Страшимиров“.

От 1950 г. до 1991 г. „Кинефикация София“ използва салона, а читалището ползва сцената и залата за своите дейности. От 1968 г. до 1971 г. киносалонът се казва „Айзенщайн“ и е филмотечно кино, но по обществено настояване след 1971 г. киното отново възвръща оригиналното си име - „Влайкова“.

Кино „Влайкова“ е най-старият действащ читалищен киносалон в България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама