„Политкаст“ еп. 27: Конфликтът Русия-НАТО е отвличане на вниманието

12:30, 23 яну 22 / Политкаст 25 2038 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Как да отсеем геополитическата опасност и перманентната руска агресия от извиването на ръце и отвличането на внимание?

Сега ще ви кажа нещо непопулярно, което никак не е в духа на позицията, която държавата ни, като член на НАТО, трябва да изразява навън.

НАТО и Русия ужасно много се нуждаят един от друг. И, може би, все повече ще се нуждаят за в бъдеще. Руското поведение и действия сами по себе си продължават да обуславят съществуването на атлантическия пакт и създават перфектния антагонист и заплаха за международния мир и сигурност. Както знаем, ключово за всяка нация и за съществуването на всеки съюз е да има ясно очертани заплаха и враг.

Светът е в коронакриза, икономиката стагнира, инфлацията расте, икономическата и нормативна свобода на Запад става все по-неясни понятия, и в такова време е чудесно да има събития, които да отвличат вниманието на публиката.

Прийомът да се отвлича общественото внимание от вътрешни проблеми, да се повдига патриотичният тонус на народа и да се генерира краткосрочна подкрепа за управлението, е толкова стар колкото и самите международни отношения и е обстойно изследван в академичната литература. В Русия този подход винаги е бил една идея по-ефективен предвид социо-икономическото състояние на руския народ и, разбира се, уклона към империализъм. Последните години Владимир Путин толкова често е прибягвал до подобни методи, че вече се чудя как работят.

Русия е опасна и винаги е била, но не по-малко опасни са провокациите към нея. Управленците в Кремъл продължават да изповядват философията на суровата, твърдата геополитика и принципите на realpolitik. Владимир Путин пък бленува за статуквото от времената на Руската империя.

Впрочем, руският представител в ОССЕ Лукашевич каза нещо емблематично и симптоматично за руската риторика, ако ли не и за руската управленска философия: „Русия е държава, която обича мира. Но ние не се нуждаем от мир на всяка цена. Нуждата да получим правно формализирани гаранции за нашата сигурност е безусловна“.

Истината е, че в Кремъл надушват кръв, американската дипломация се намира в криза, изпраща смесени и взаимоизключващи се сигнали. В такъв момент Русия използва всички козове, които има в ръката си, за да изкопчи отстъпки, заплашвайки сигурността в Източна Европа. Не бива да забравяме, че украинската карта бе разиграна и миналата година през април по време на военни маневри, брандирани като военни учения.

Все пак мисля, че можем да сме спокойни. Не ни очаква широкомащабна война и реална заплаха за европейския мир, но предвид статуквото в Украйна ни очаква все по-често Русия да си играе на нерви с НАТО, Европа и САЩ. Не за друго, а защото очевидно работи.

Целия коментар можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама