Затягат мерките в София област

19:45, 26 яну 22 / София 25 1942 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Областният оперативен щаб затяга мерките в София област още от тази нощ. Решението е взето заради достигането на трети етап от Националния план за справяне с пандемията. Според данните заболеваемостта на 14-дневна база е достигнала 1 900 на 100 000 население на територията на Софийска област.

- Въвежда се онлайн обучение за всички ученици от 5, 6, 8, 9 и 11 клас от образователните институции в Софийска област за утре и вдругиден. 

- Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановяват се присъствените групови занятия в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Ограничение до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма при спазване на подхода със зелен сертификат и ограничение на работното време до 22 ч. в сила от 31 януари.

- Ресторантите на местата за настаняване могат да работят при използване на 50% от капацитета им и организиране на посменен режим на изхранване на гостите и предоставяне на възможност за изхранване на гостите по стаите, по тяхно желание, в сила от 31 януари 2022 г.- Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, покриващи носа и устата.

 - Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, посочват от Областния оперативен щаб.

Шах и мат за зеления сертификат

От полунощ полиция започва проверки по столичните заведения

Междувременно от полунощ в София влизат в сила новите противоепидемични мерки. Заведения, ресторанти, кина, театри и други дейности със значение за общественото здраве ще работят до 22.00 часа с до 50% капацитет.

Още в полунощ тази нощ столичната полиция ще проверява дали новите правила се спазват. Това стана ясно след заседание на Софийския областен щаб. СДВР са готови да извършат необходимите проверки и там където се налага да вземат адекватни мерки“, заяви областният управител на София Иван Кючуков, цитиран от БНТ. Той допълни, че всички заинтересувани са уведомени още миналата седмица, че новите правила влизат в сила от полунощ.

Нощните заведения обаче обявиха, че няма да спазят заповедта„Няма да затворим, заповедта е в разрез с българската и европейската политика. Премиерът Петков и министрите се събраха и призоваха: „Ваксинирайте се, за да си върнем живота“. Те послушаха държавата и 100% от персонала на нощните заведения го направи. Това е най-ваксинираният бранш в България. Няма да носим повече тази здравна тежест“, аргументира се председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов в интервю за DarikNews.bg. „В заповедта е разписано и че трябва да се работи на 50% капацитет, ние трудно достигаме тези 50%, но поне ни стига, за да плащаме заплати и сметки", отбеляза още той. 

По думите му дори да се притесняват от проверки, собствениците на заведения нямат друг избор. „Изправени сме пред фалити. Опрели сме до стената. Няма да се дадем без битка“. Алибегов отчете още, че заповедта има начален срок на действие, но няма краен срок. „Предишната такава заповед от декември от 2020 г. бе за 14 дни, а продължи 6 месеца“, каза още той.

Според него заповедта на Столичната РЗИ е доказала на антиваксърите, че ваксините не работят, защото въпреки тях, бизнесът се затваря.

София все още не е със запълнен капацитет на леглата

От 1 949 легла за неусложнени пациенти, заети към 7.30 часа тази сутрин са били 1 047.

От 324 интензивни легла заети са 221. В София са разкрити и 103 педиатрични легла за лечение на коронавирус. Заети са 47 от тях. Разкритите реанимационни детски легла са 5, заето е само 1 от тях. А от 29 легла за новородени с COVID-19 са заети 7.

Областният щаб не е обсъждал затваряне на детските градини, по данни на Столичната община към момента карантинираните учители и деца са под 10%. Иначе новите ограничения в София ще важат най-малко една седмица, стана ясно от думите на Иван Кючуков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама