СБЛЪСЪК: Боеспособна ли е армията ни?

11:18, 27 яну 22 / Сблъсък 25 4018 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Покрай конфликта по оста НАТО – Русия на преден план в обществото ни успя да си пробие път и още една тема, различна от кризата около коронавируса и парите за заплати и пенсии. Фокусът на изпълнителната и законодателната власт се спря и върху състоянието на българската армия и нейната боеспособност и готовност за включване в разрешаването на потенциални военни конфликти.

Премиерът Кирил Петков обяви, че българската отбранителна стратегия ще бъде изградена на база на българската армия. Това означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство. Военният министър Стефан Янев пък обяви, че България ще предложи в НАТО да формира батальонна бойна група до 1000 души на наша територия, в чиято подготовка и учения ще може да участват и въоръжени сили на чужди държави в по-малка численост.

Всичко това стана повод отново се заговори и за състоянието на българската армия.

„Армията не е финансирана достатъчно и правилно“

Според Кирил Петков нашата армия не е финансирана достатъчно и правилно. „Имаме дефицити, които са ясно изразени, и сега ще се фокусираме в тези дефицити. Няма просто да се купува техника, която е несистемно избрана. България не трябва да е само консуматор на сигурност“, каза Кирил Петков без да уточни какви инвестиции се предвиждат.

Той индиректно критикува управлението на правителствата на Бойко Борисов, които според него са направили отделни инвестиции, без координация и с малко възможности  за оптимизирането на отбраната. По думите му България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, но и да е конструктивен партньор в рамките на НАТО.

От своя страна, Стефан Янев обясни, че в търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, ние всъщност преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал и развитие на българските въоръжени сили и българската армия. Той допълни, че ще се търси възможност тези дефицити, появили се през годината, да бъдат компенсирани по приоритетен начин в плановете за модернизация и превъоръжаване.

„Армията е свръхоборудвана и ултрафинансирана“

От ГЕРБ обаче веднага обвиниха в лъжа премиера Кирил Петков заради твърденията, че армията ни през годините е била крайно недофинансирана. „В последните години по време на правителствата на ГЕРБ армията е била модернизирана непрекъснато, огромни средства са били отделяни за тази модернизация", отсече Даниел Митов. А Христо Гаджев отчете, че над 5, 5 млрд. лв. са дадени по време на управлението на ГЕРБ за модернизация на армията.

Според Георг Георгиев пък армията не просто е добре оборудвана, тя е свръх оборудвана и ултрафинансирана през последните 10 години. „В последното правителство на Борисов бяхме една от малкото държави в Европа, които изпълниха ангажимента си за 2% от БВП, отделен за обрана, за което бившият премиер беше поздравен от тогавашната американска администрация“, допълни Георгиев.

Моделът Борисов даде 2 млрд. и 200 млн. за 8 броя F-16. Уж сега новото правителство подписа писмо за закупуването на втората ескадрила, която нямаше да бъде възможна на по-добри условия, ако не беше договорът с „Локхийд Мартин“ с кабинета „Борисов 3“. В Бюджет 2022 няма средства за новата ексадрила. Моделът Борисов купува „Локхийд Мартин“, а моделът Петков модернизира „Миг“, коментира бившият зам.-министър на външните работи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама