София дава 12,8 млн. лв. за продължението на третия лъч на метрото

16:36, 27 яну 22 / София 25 1950 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С огромно мнозинство Столичният общински съвет гласува бюджетът на София да отпусне 12,8 милиона лева за старта на разширението на третия лъч на софийското метро в две посоки – с три метростанции от ж.к. „Хаджи Димитър“ до ж.к „Левски“ и с шест станции през отклонение при Военна академия към ж.к. „Гео Милев“, ж.к „Слатина“, към зала „Арена Армеец“ и „Цариградско шосе“ при Окръжна болница.

Решението предвижда строителството на първия участък да започне през първото полугодие на 2022 г., а на втория – около шест месеца по-късно. Строителните работи по тях следва да приключат съответно през 2025 г. и 2026 г., се казва още в документа.

Метрото стига до кв. „Левски Г“ през 2025 г.

Със същото гласуването СОС възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да стартира преговори с Европейската инвестиционна банка за осигуряване на средства за съфинансиране на дела на Столична община за изпълнението на проекта. 

В поясненията към гласуваното решение се казва, че след реализацията на двата участъка годишно ще се превозват над 26 млн. пътници и ще се намали броят на автомобилите по улиците на града с около 13 200 дневно. Също така ще се увеличи над 2 пъти скоростта на пътуванията с масовия градски транспорт в участъците, ще се намали значително трафикът и замърсяването на въздуха и др. 

Както вече стана дума, участъкът от „Хаджи Димитър” до ж.к. „Левски” е с дължина 3 км и 3 метростанции. Той преминава покрай ж.к. „Хаджи Димитър“, производствена зона „Хаджи Димитър“, ж.к. „Сухата река“, кв. „Левски“ и ж.к. „Левски“. Общият брой на живеещите и работещите в горепосочените части на града е около 90 хил. души. Предвидено е строителството на метростанциите да се извършва по така наречения полуоткрит (Топ даун) метод - две от тях, и по открит метод - метростанцията в ж.к. „Левски“. След обществена поръчка през 2020 г. за строители на трите станции и трасето между тях бяха избрани компаниите „Трейс“, „Джи Пи груп“ и „Монолит София“, а цената бе 220 млн. лв. без ДДС.

Вторият участък от ул. „Шипка“ до бул. „Цариградско шосе” ще е с дължина 6 км. и по него се предвижда да се построят 6 метростанции. Трасето преминава през кв. „Гео Милев“, ж.к. „Слатина“, ж.к. „Хр.Смирненски“, след което завива към зала „Арена Армеец“, към „София Тех Парк“ и към „Цариградско шосе“ при Окръжна болница. В този участък живеят или работят над 160 хил.души с тенденция към нарастване. Ежедневно по „Цариградско шосе“ влизат в града над 45 хил. автомобила, пише в доклада за старта на строителството. Предвижда се трасето изцяло да преминава подземно, като 5 от метростанциите ще се изградят по т.н. полуоткрит метод и една по открит способ, пише „Сега“.

Последната метростанция от участъка е разположена на най-голямата входно-изходна артерия на София - бул. „Цариградско шосе“. „Освен да обслужва плътнозастроените територии с жилищни, административни и търговски сгради, станцията има и важно буферно значение за навлизащите в града автомобили. Поради тази причина над съоръженията за смяна на посоката на движение на влаковете след станцията по проекта е предвиден подземен буферен паркинг“, пише в доклада.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама