„Хора и улици“: Кой владетел присъединява София към България?

13:30, 31 яну 22 / София 25 2447 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Ако бяхме в „Стани богат“, въпросът щеше да звучи така: „Кой български владетел присъединява окончателно София (по онова време Сердика) към територията на Българската държава?“. Възможните отговори: А) Хан Кубрат. В) Хан Аспарух. С) Хан Крум. D) Хан Омуртаг.

Сега нека помислим заедно. Ако Кубрат освен боксьор е и владетел, баща на създателя на България, то той автоматично отпада от възможностите за верен отговор. Следва Аспарух – по-внимавалите в час по история ще знаят, че по негово време държавата ни обхваща земите от северните склонове на Стара планина на юг, до река Дунав на север и от река Искър на запад до Черно море на изток. Така и той отпада. Остават Крум и Омуртаг.

Няма да ви мъчим повече като сатурнов натюрморт млада геоложка. За да достигнем до верния отговор, трябва да прочетем внимателно въпроса и ключовата дума в него – окончателно. Защото Сердика за първи път попада в територията на България през 809 г., когато хан Крум превзема града, след като е осъзнал неговото стратегическо положение. Въпреки това окончателното му присъединяване става при управлението на сина му – Омуртаг.

Точно по омуртагово време се изменя и етническият състав на гражданите на Сердика, както и името му. Така Сердика става Средец, за да бъде почти 200 години важен политически, военен, икономически и културен център на Първото българско царство. После идват няколко тежки години, пред които византийският василевс Василий II Бъглароубиец опитва да превземе града. И това се случва след смъртта на Иван Владислав през 1018 г.

Но Средец не остава за дълго под византийско владение. Градът е освободен при въстанието на Петър Делян през 1040 г. След това следват три кръстоносни похода, които го опустошават три пъти. Името София се използва за първи път през 1376 г., което обаче е наложено окончателно около два века по-късно.

София попада под османска власт през 1382 г., но не е разрушен, а напротив – за кратко става център на цялата европейска територия на Османската империя. За стратегическото значение на града говори и това, че той е посещаван от много от българските възрожденци, организиращи освобождението, включително и Васил Левски.

Историята на София е богата и натрупана през вековете. Градът е управляван от ханове, василевси, султани и царе и всеки един от тях е оставил своя белег, който може да бъде видян и днес.

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Инцидентът, заради който спира Княжевският лифт

„Хора и улици“: По следите на старите софийски бардаци

„Хора и улици“: Мястото, което свързва Пенчо Славейков и Стоянка Мутафова

„Хора и улици“: Народът му вика „харзалището“, а князът – „skatingring“

„Хора и улици“: Кой Гешов е живял в историческата къща?

„Хора и улици“: Когато изгоряха 40 000 тома книги

„Хора и улици“: Един паметник между „Осанна“ и „Разпни го“

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама