Прокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ проверяват осветлението в София

18:20, 31 яну 22 / София 25 1871 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Дори след подписаните анекси за балансиране на цените за осветление между общината и двете фирми - „Лог – Сиберия“ и „Улично осветление“ – цените са намалени само при 16 от общо 190 позиции по договорите. Това обяви общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев, който изнесе нови подробности за скандала с обществената поръчка за столично осветление. 

„Само в един от анексите на „Лог – Сиберия“ цените за строителство са намалени средно едва с 11%. В другите два анекса са намалени цените за поддръжка на фирма „Улично осветление“, посочи Борис Бонев.

Аргументът на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев за някаква компенсация е пълна глупост. Това е признание за факта, че очевидно и двете фирми са дали нереално високи цени – едната в поддръжката, а другата в строителството, което е недопустимо и отново говори за пороци в обществената поръчка“, обясни общинският съветник, цитиран от bTV. 

От „Спаси София“ са изчислили, че за 2-годишния период от договора с тези намаления на цените за поддръжка става въпрос за около 600 000 лв. разлика. „Тя се компенсира буквално със 150 скъпи лампи. Тоест достатъчно е Столична община да направи на две улици ново осветление и тази разлика изчезва“, допълни Бонев. По думите му с отделения бюджет за инвестиции в северната част на София „Лог Сиберия“ може да изгради само 1 043 броя нови лампи, докато със същите пари в южната част на града „Улично осветление“ ще може да постави 3 781 броя нови лампи до края на срока на договора.

Според него Столична община твърди, че е възложила за 2 млн. лв. изграждане на ново улично осветление, само че тя е подписала договор, който позволява за всяка една от обособените позиции да харчи до 6 млн. лв. От „Спаси София“ също така са купили част от елементите, като например пусково запалително устройство. Те са го купили от магазин за 5 лв., една от фирмите също го дава също за 5 лв., докато другата - за 67 лв. Бонев уточни, че става въпрос за разлики между 5 и 22 пъти. Столична община отново не е направила адекватно пазарно проучване и е позволила на фирмите да залагат такива огромни разлики в сумите“, изтъкна той.  

Борис Бонев показа и договора на една от фирмите в частта му за елементите, по които се формират всички тези цени. Въпросната фирма е заложила 40 лв. на час ставка, която влиза във формирането на цените. За сравнение, другата фирма е заложила 7,32 лв.

Източват ли се милиони от осветлението на София?

Припомняме, че вчера той изнесе данни, че една от фирмите, които отговарят за изграждането и поддържането на лампите в София – „Лог Сиберия“, иска по 5 755 лв. за изграждането на уличен стълб в зоната, за която тя отговаря. Докато от другата страна на улицата другата фирма, отговаряща за същата дейност – „Улично осветление“, взима по 1 587 лв. за същото. 

Според зам.-кмета по транспорта на София Кристиан Кръстев разминаването в ценообразуването идва от това, че едната фирма е с по-високи цени при поддръжката, а другата – при изграждането. 

Борис Бонев внесе днес сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка със скандалната обществена поръчка за уличното осветление. 

Юристите от „Спаси София“ са идентифицирали и потенциално сериозно нарушение на тръжната процедура, тъй като в протоколите на комисията по избор на изпълнител е записано, че фирма „Лог-Сиберия“ не е разкрила ценовата си оферта, но въпреки това офертата е отворена, разгледана и класирана. Това е нарушение на ЗОП, който предвижда отстраняване на участниците, които не са разкрили цените си.

Смущаващо, но законно

Разликата между цените на двете фирми за поддръжка и изграждане на осветлението на София е смущаваща, но не е незаконна, каза зам.-кметът по транспорта на столицата Кристиан Кръстев в ефира на bTV. „Тук няма никаква стъкмистика. Въпросът е дали е законно или не. Като е смущаващо, единственото, което можех да направя е да анексирам цените надолу“, коментира Кръстев.

По думите му той няма как да прекрати обществена поръчка без сериозно основание. „Може при висока цена разбира се, но когато тази цена се балансира и в крайна сметка постигнем усреднена стойност е друго“, посочи той. „Законът за обществените поръчки има слабости и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ако прекратя поръчката без основание, мога да застраша уличното осветление или да бъда санкциониран“, каза още Кръстев.

Проверки по случая 

Междувременно Софийска градска прокуратура се самосезира по случая, като се извършва проверка. Изискана е цялата документация относно описаните в публикациите обществени поръчки за улично осветление. КПКОМПИ също започва проверка за наличие на данни за корупция на лица, заемащи висши публични длъжности.

Фирмата изпълнител определи като манипулативни твърденията

„Лог-Сиберия“ ЕООД също излязоха с позиция, в която посочват, че твърденията на Борис Бонев са „манипулативни, като изваждат от контекст различни факти, за да се създаде неотговарящо на истината внушение“. „Единичното сравняване на отделни цени е изключително некоректно, тъй като обществената поръчка включва два основни компонента с различна тежест, които се оценяват заедно“, поясняват още от фирмата.

„Г-н Бонев извади отделни единични цени за изграждане на нови осветителни тела и изцяло пропуска да отбележи цените за техническа поддържка, които са основен елемент на поръчката. За нас този пропуск е напълно умишлен, защото в него се вижда, че цените за поддръжка са чувствително по-ниски от тези на другата фирма“, уточняват още от фирмата.

От там заявяват, че заложените по-високи цени за евентуално новоизграждане са на база използването на висококачествени материали, които намаляват необходимостта от честно техническо обслужване и поддръжка. „Цената за улична лампа от около 5000 лв., която г-н Бонев изтъква, не се отнася за просто поставяне на лампа, а изграждане на мрежа, стълб и осветително тяло, с всички останали компоненти, като в тази цена се включва и труда на специалисти и нужната механизация – вишки и строителна техника“, обясняват от „Лог-Сиберия“ в становището си.

Фирмата подчертава, че твърденията за заплата от 7000 лв. са не просто манипулативни, но и напълно умишлена лъжа. 

Общините да си плащат тока, вместо да дават пари за грешни обществени поръчки

Премиерът Кирил Петков коментира и днес темата и заяви, че докато не се изчисти казусът с обществените поръчки, не може да се говорим, че общините нямат пари за осветление. „Вместо за грешни обществени поръчки, парите могат да се дават да си плащат тока“, подчерта премиерът. Осветлението не е голям процент от разходите им. Искаме да отделим политическия ПР от реалната нужда от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се анализират“, изтъкна Петков, цитиран от Нова телевизия.  

По думите му МВР и ДАНС вече проверяват казуса

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама