Филмов фестивал постави публиката под хипноза

19:25, 02 фев 22 / Любопитно 25 1549 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Най-големият филмов фестивал в Скандинавия добави още едно измерение към кинематографичното изживяване, въвеждайки 20-минутна хипноза преди филмовата прожекция, предаде АФП.

„Изградихме това хипнотично кино, за да експериментираме с филмовото изживяване, да предизвикаме нашите представи за това как да гледаме филм“, каза Йонас Холмберг, директор на филмовия фестивал в Гьотеборг, Югозападна Швеция.

Първата експериментална сесия се проведе само пред няколко десетки души, поради ограниченията на Covid-19. Вместо трейлъри публиката получи сесия на живо с хипнотизатора Фредрик Праесто, преди да гледа „Земя на мечти“ на иранско-американския режисьор Ширин Нешат.

Застанал на сцената пред голяма хипнотична спирала, Праесто започна с физически упражнения, например помоли зрителите да съберат ръцете си, сякаш са магнити, и да затворят очи.

Кои са най-очакваните филми през първата половина на 2022 г.

След 20-секундно обратно броене публиката отново отвори очите си и филмът започна. След като надписите започнаха да се въртят, имаше още едно обратно броене за публиката, за да излязат от хипнозата.

Зрителите казаха, че усещанията, които са изпитали, варират от форма на ступор до много по-силна концентрация, съобщават доброволците.

„Освобождавате се от всички шумове и разсейващи фактори, а благодарение на звука, наистина се потапяте във филма“, каза млада зрителка.

„Опитах се да правя нещата, които той ни казваше, например да почувствам текстурите на тъканите, кожата, косата и така нататък, и бе по-лесно да се фокусирам заради обкръжаващата среда, пълна тъмнина, само светлия екран“, добавя нейната приятелка.

Друг зрител обясни това изживяване като навлизане в „много приятно състояние на ума“.

Филмовият фестивал в Гьотеборг си създаде практиката и репутацията да предлага необичайни преживявания на публиката си. Миналата година, за да се спазват правилата срещу Ковид-19, той предложи една седмица прожекции на филми на фара на безлюден остров край брега само за един. Медицинска сестра, изтощена от работа по време на пандемията, бе избрана за самотния зрител, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама