„Политкаст“ еп. 29: Порочните практики на всяко българско правителство

14:30, 06 фев 22 / Политкаст 25 1497 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Все още се намираме в прословутите 100 дни толеранс към новото правителство. Доста вредно клише помоему. Съвсем логично се усеща предпазливост както у основните медии, така и сред някои общественици що се касае до критикуване действията на новата власт.

Поне два фактора налагат спирачки на това да мислим критично за младия кабинет. Първият е завещанието на предишните управляващи, които свалиха летвата твърде ниско. Както и да го погледнем е доста трудно да сме недоволни от това, което новото правителство показва на повърхността. На фона на 12 годишното управление на илитерат-премиер, който будеше срам в една голяма част от обществото, който често бе заобиколен от посредствени, арогантни и некомпетентни министри, а за капак на всичко през последните години ГЕРБ просто управляваха безумно, на този фон новите ни изглеждат в порядък, a добрите им намерения ни стигат.

Този аргумент обаче може да бъде изключително подвеждащ. Тази перспектива означава да си затворим очите за очевидни нередности. В крайна сметка идеята на гражданското общество е да изисква максимума, да следи и да държи под контрол тези, които се разпореждат с данъците и с бъдещето на държавата. Доколкото може, тъй като у нас гражданското общество все още не е с достатъчно добре изградени рефлекси и механизми, но за това ще говорим друг път.

Има и още нещо, което ни пречи да мислим от критичен ъгъл за управляващите. Конформизмът и угодничеството спрямо властта, тези толкова дълбоко вкоренени в народопсихологията ни черти, че виждаме как изплуват дори от редовете на втората част на фейлетоните за Бай Ганьо, творби на почти 130 години. Цитат от Джон Фицджералд Кенеди гласи, че конформизмът е затвор за свободата и враг на развитието. Ако трябва да опростим цитата, направо можем да кажем, че конформизмът е вреден за демокрацията. Така че за всяко правителство трябва да се мисли и критично.

Целия коментар можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама