Синдромите на властта

14:00, 08 фев 22 / Политкаст 25 1953 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

И в днешния епизод на Политкаст ви представяме заглавие, което по-скоро можем да определим като „библиографска рядкост“, въпреки че все още може да се намери по сайтове и библиотеки.

Става дума за книгата на Дейвид Оуен „Болестите във властта“. Авторът има двойна експертиза, с която подхожда към изследването на темата - той е бил здравен министър във Великобритания.

Книгата разглежда заболяванията на държавни глави и политически лидери между 1901 и 2007 г. Тя се фокусира върху това как болестите и терапията – както физическа, така и умствена – засягат процеса на управление, водейки до безразсъдни постъпки и прибързаност.

Оуен се интересува особено от лидерите, които не са били болни в обичайния смисъл на думата и чиито познавателни способности са функционирали нормално, но развиват така наречения от него „синдром на хюбриса“, значително засягащ работата и действията им.

Ако не знаете какво е хюбрис, според дефиницията това е арогантност и надменност, липса на връзка с реалността, чувство за непогрешимост и надценяване на собственото положение. Според трактовката на древните гърци това е било и обида към боговете, която обикновено води до последващо наказание и поражение. Или ако можем да направим препратка към психологията – това е Ефектът на Дънинг-Крюгер. Ключовото там е, че индивидите, страдащи от илюзорно превъзходство, обикновено са неквалифицирани.

И ако някои от героите на „Болестите във властта“ трудно могат да бъдат окачествени като „неквалифицирани“, то за повечето изнесени примери е интересно да се наблюдава как се променят под влияние на властта, отговорностите и постигнатите резултати.

Макар книгата да излиза у нас преди около десетилетие – сигурно няма да се изненадате от това, че е поредното представено заглавие за чужди политици, което е валидно и за мнозина български. Именно в тази посока препоръчваме особено главата „Опиянението от властта“.

Иначе в изследването на Дейвид Оуен има интересни факти за проблемите на Чърчил; заболяването на британския министър-председател Антъни Идън и Суецката криза; здравословното състояние на президента Кенеди и онкологичното заболяване на френския президент Франсоа Митеран.

Така изброени, всички тези моменти налагат усещането за по-жълт поглед върху здравето и личния живот на известни лидери в ключови исторически моменти. Истината обаче е, че Оуен прави това с максимално уважение, опирайки се на фактология и единствено с цел - изследване на това как промените в здравословното състояние и менталната нагласа дават отражение върху световната политика.

Затова, ако все още успеете да намерите „Болестите във властта“ - струва си да прочетете нейните над 400 страници!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама