Сминдухът бързо понижава холестерола

20:15, 12 фев 22 / Любопитно 25 2036 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише „Daily Express“, позовавайки се на изследване на „Journal of Family Practice“.

Това едногодишно растение от семейство бобови е познато от древни времена, отглежда се в Южна Европа, Западна Азия и Северна Африка.

За да проучат ефекта на тази подправка върху нивата на холестерола, експертите са изследвали различни бази данни. В резултат на това се установява, че семената от сминдух имат „статистически значим“ ефект на понижаване на холестерола с 15-33%, като този ефект е установен в пет научни разработки.

Според експерти едно от проучванията показва, че сушените листа от сминдух намаляват нивата на холестерола с 9% след еднократно приложение.

Положителният ефект от консумацията на семена от сминдух се дължи на високото им съдържание на фибри. По този начин разтворимите фибри, които абсорбират вода, могат да намалят абсорбцията на холестерол в кръвта, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама