СБЛЪСЪК: Къде е мястото на НИМХ?

16:16, 11 фев 22 / Сблъсък 25 2773 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

НИМХ заплаши, че ще спре прогнозата за времето в знак на протест. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите. Преди това той беше под шапката на Министерството на образованието и науката.

Според директора на НИМХ проф. д-р Христомир Брънзов хидрометеорологичната служба трябва да е равноотдалечена от всички държавни структури, които обслужва, за да не се превърне във ведомствена служба. Според него такова неутрално място е именно МОН, защото НИМХ не извършва никаква дейност за него. Брънзов е категоричен, че не е било обсъдено с тях искането на служебния министър на екологията Асен Личев да бъде прехвърлен Институтът в МОСВ: „Не разбираме логиката на министър Денков. Много странно, че вече служебния министър го няма, а нашият министър продължава да настоява да сме в МОСВ“, посочи той пред БНР.

НИМХ в момента обслужва над 20 структури в 8 министерства, подчерта проф. Брънзов и уточни: „Ние поддържаме системи за ранно предупреждение, включително при ядрена авария, при нефтени разливи в Черно море. Притеснява ни не размерът на бюджета ни, а това, че е отпаднал един член, който беше в предишните - а това е правото на делегиран бюджет и правото на преходен остатък. Това нещо е отпаднало, а така ние не можем да имаме проекти, защото не сме администрация и нашето финансиране по тези проекти е в рамките на няколко години, колкото е проектът - трябва да имаме средства, които да прехвърляме от година в година“. По думите му с отпадането на това от проектобюджета за 2022 година се отнема възможността на НИМХ да работи по национални и международни проекти.

НИМХ заплашва да спре прогнозата за времето

Вицепремиерът и еко министър Борислав Сандов обаче категорично отхвърля тезата, че прехвърлянето на НИМХ е наказателна акция. „То има за цел единствено развитие на института и надграждане на неговата дейност“, заяви той по време на парламентарен контрол. „Понеже се наслоява много напрежение по темата, аз не мога да го разбера, предвид, че най-удачното място за НИМХ би следвало да бъде МОСВ, по никакъв начин не желая да съсипвам институция на 132 години. Напротив. Иска ми се и защото именно това е част от моето професионално образование, да надграя дейността на института“, посочи Сандов.

Той пое ангажимент да се възстанови формата на делегиран бюджет, а на въпрос дали се предвижда увеличение на заплатите на учените отговори така: „Те пристигнаха с делегиран бюджет и ние не сме по никакъв начин разглеждали възможността, но доколкото има и участие в проекти и програми и доколкото ние предвиждаме цялостен анализ за структурата на Министерството на околната среда и водите с всички разпоредители на средства, включително, ще разгледаме и възможността за увеличаване на заплатите и, разбира се, за модернизация на оборудването в НИМХ“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама