Учени откриха нов ключ към тайната на дълголетието

20:20, 14 фев 22 / Любопитно 25 2718 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сибирската ела може да се превърне в еликсир на младостта и да свали от този пиедестал дори подмладяващите ябълки.

Етеричното масло от сибирска ела е изключително популярно заради освежаващия си дървесен аромат, известен с релаксиращите си свойства. Но учените наскоро доказаха нови свойства на сибирската ела и тя вече сериозно претендира за титлата „еликсир на младостта”.

Сибирската ела (Abies sibirica) е високо вечнозелено иглолистно дърво с невероятно красиви и ярки шишарки. Както всички иглолистни дървета, то съдържа големи количества терпеноиди - специални вещества, които предпазват дървото от болести и вредители, както и от много неблагоприятни фактори на околната среда (прегряване, охлаждане, увреждане и др.). За много вещества от този клас е известно, че имат потенциални противоракови и хепатопротективни свойства и са способни да защитават и възстановяват чернодробните клетки.

Кои напитки водят до преждевременно стареене?

Учените от Института по молекулярна биология „Енгелхард“ работят по редица проучвания и са изследвали как терпеноидите от сибирска ела влияят върху стареенето и раковите клетки на генно ниво. За да изследват ефекта на терпеноидите от сибирска ела върху процеса на стареене на клетките, учените използват процеса на пресаждане на клетките в нова среда.

„Данните за промените в експресията на 20 000 гена и количественият анализ на общото количество белтъчни молекули в организма позволиха да се хвърли светлина върху механизма, лежащ в основата на биологичните ефекти на терпеноидите от сибирска ела“, казва Анастасия Липатова, изследовател в Лабораторията за клетъчна пролиферация към Института по молекулярна биология „Енгелхард“.

Учените смятат, че именно тези вещества задействат естествения механизъм за рециклиране на клетъчните „отпадъци“, така че клетките на старото дърво не се различават от тези на младото растение. Този механизъм в клетките на човешката белодробна тъкан започва да действа дори когато терпеноидите се използват в ниски концентрации, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама