Китай наложи цензура и на „Приятели“

18:35, 15 фев 22 / Любопитно 25 2361 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като китайската цензура обезвреди няколко бомби в „Боен клуб“, сега е премахнала лесбийската сюжетна линия в сериала „Приятели“, съобщават от „Ентъртейнмънт Уийкли“. 

В сериала Керъл е бившата съпруга на Рос Гелър. Двамата се развеждат, след като тя осъзнава, че е лесбийка и започва връзка със Сюзан. Малко по-късно разбират, че Керъл е бременна от Рос. Това е много важна част от историята, защото за Рос е голям проблем, че не е част от живота на сина си и момченцето постоянно трябва да дели времето си между баща си и двете си майки. 

В един от епизодите Рос се притеснява, че синът му ще е женствен, защото живее с две жени и постоянно му купува „мъжки“ играчки. Има дори и епизод със сватбата на двете жени.

Това не са единствените сцени, които са премахнати от сериала. В един от епизодите Чандлър и Джоуи се целуват на Нова година. На друго място пък се споменава, че жените „имат множествени оргазми“, но в китайския дублаж се казва, че жените „могат да клюкарстват безспирно“, пише bTV. 

Как действа китайската цензура? 

Когато стане дума за цензура в Китай, очевидните забранени теми са всички, които по някакъв начин подсказват противоречие с управляващата партия и нейните политики. Пример за това е сериалът „Семейство Симпсънс“, от който беше изрязан цял епизод, свързан със събитията на площад Тянанмън през 1989 г.

Въпреки това в много случаи не е нужно продукцията дори да засяга китайската държава по някакъв начин, за да бъде определена като неприемлива за местния пазар.

Условията се определят от Националната администрация за радио и телевизия (НАРТ) на Китай. Тя се позовава на дълъг списък от условия преди да позволи разпространението на даден продукт. Обикновено практиката с местни филми е сценарият или готовият продукт да се предава на НАРТ, която от своя страна проверява дали филмът отговаря на китайските стандарти, пише „Indiewire“, цитиран от „Свободна Европа“. След това производителят има възможност да наложи промени и тогава идва крайното решение на асоциацията дали филмът да бъде пуснат на пазара.

Международните продукции най-често или не се внасят, или се излъчват със сравнително малко изрязване на „неподходящи“ сцени. Рядко се случва НАРТ да дава съвети или да променя сюжета на чуждестранни филми.

Някои от нещата, които следва да се избягват според критериите на асоциацията, са сексуални сцени, насилие и убийства, суеверия, хазарт, алкохолизъм, употреба на наркотици и престъпност.

Други противоречиви за китайската цензура сцени са също на отрицателно отношение към армията, полицията и други сили на реда, призоваване към неекологични действия и жестокост към животните, както и на религиозен екстремизъм. Списъкът е дълъг и изменчив, като контролът върху филмовото съдържание в Китай се осъществява приблизително откакто съществува киното.

Филмът „Алиса в страната на чудесата“ от 1933 г. например е забранен, тъй като попада в категорията „суеверни филми“ заради елементи, които не отговарят на научните факти. „Франкенщайн“ (1931) е забранен по същата причина. Фантастичните елементи като пътуване във времето или призраци не се толерират и в днешно време. Един от потърпевшите е филмът „Карибски пирати: Съндъкът на мъртвеца“(2006), който е забранен, тъй като показва духове и канибализъм.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама