Учени създават библиотека на звуците от подводния живот

20:05, 18 фев 22 / Любопитно 25 1647 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учени създават библиотека на звуците от подводния живот. Когато морски изследователи започват да записват звуци в ливадите с морска трева в Средиземно море, те долавят мистериозен звук, подобен на жабешко крякане, който се чува в гъстата растителност - и никъде другаде.

„Записахме повече от 30 морски треви и той винаги беше там и никой не знаеше вида, който издава това: „Ква! Ква! Ква!“, казва Лучия Ди Йорио, изследовател по екоакустика във френския CEFREM. Отне ни три години, за да открием вида, който издава този звук“. 

Мелодичните песни на китовете може и да са позната музика от подводните местообитания на света, но малко хора са чували дрезгавото ръмжене на ивичестия гмурец или ритмичното барабанене на червената пираня. Сега учените помагат тези и още хиляди други звуци да станат по-достъпни. Глобална база данни за бръмченето, свиренето и крякането в морето ще помогне за наблюдение на разнообразието на водните обитатели и за това да се назоват мистериозни звуци като този, който Ди Йорио и колегите ѝ изследват.

Експерти от 9 държави работят по създаването на това, което са нарекли Глобална библиотека на подводните биологични звуци - или GLUBS. Тя ще събере на едно място записи, съхранявани по целия свят, и ще ги предостави за обучение с изкуствен интелект и приложения за мобилни телефони, използвани от учени и граждани.

Въпреки че експертите слушат живота под водата от десетилетия, екипът, който стои зад GLUBS, казва, че колекциите от звуци обикновено са тясно фокусирани върху определен вид или географска област. Инициативата им е част от разрастващата се работа по морските „звукови пейзажи - събиране на всички звуци в определен район, за да се установи информация за видовете видове, поведението и цялостното биологично разнообразие. Учените твърдят, че тези звукови пейзажи са неинвазивен начин за „шпиониране на живота под водата.

В статия, публикувана наскоро в списание „Frontiers in Ecology and Evolution, екипът на GLUBS казва, че много риби и водни безгръбначни са предимно нощни или трудно откриваеми, така че акустичният мониторинг може да помогне на усилията за опазване на околната среда.

Учените смятат, че всички 126 вида морски бозайници издават звуци, както и поне 100 вида водни безгръбначни и около 1000 вида риби. Звуците могат да предават широк спектър от послания - да служат като защитен механизъм, да предупреждават другите за опасност, да са част от чифтосването и размножаването - или просто да са пасивен шум на животно, което си похапва храна. 

Много риби издават характерен барабанен звук с помощта на мускул, който се свива около плавателния им мехур. Учените могат да разпознават семействата риби само по тези звуци, така че с помощта на глобална библиотека те биха могли да сравнят, например, звуците на различните риби групери в Средиземно море с тези край бреговете на Флорида.

Според Ди Йорио в Средиземно море до 90% от шумовете в даден запис може да са неизвестни. „Всеки път, когато поставяме хидрофон във водата, откриваме нови звуци, добави тя, цитирана от АФП и БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама