Паметникът на Съветската армия в София ще бъде преместен

15:10, 25 фев 22 / София 25 2808 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков мести паметника на Съветската армия от Княжеската градина в София. До това се стигна след вчерашното заседание на Столичния общински съвет, на което независимият общински съветник Методи Лалов повдигна въпроса.

Във Фейсбук Трайков обяви, че ще започне процедура по преместването на монумента, „след като ненадейно се оказа, че целият Столичен общински съвет минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка“. По думите му единствената причина управляващите в СОС – ГЕРБ, СДС и ВМРО да не пристъпят към това е фактът, че нямат районен кмет, който да приложи решението на СОС от 1993 г. Така след негласната подкрепа на управляващите Трайков пристъпва към действие.

През 1993 г. Столичният общински съвет, доминиран от групата на СДС, взема решение за премахване на паметника заедно с мавзолея на Георги Димитров - комунистическият лидер, управлявал страната в първите години на установяване на режима.

Мавзолеят е съборен без никаква намеса срещу това решение, но демонтирането на монумента на Съветската армия е било осуетено от руския посланик в София чрез тогавашния български вътрешен министър Виктор Михайлов, който е част от правителството на Любен Беров. И до днес опитите за реализиране на решението не получават силна обществена подкрепа и търпят неуспех.

Новина за преместването на паметника идва ден след руската военна инвазия в Украйна, но основанията за демонтажа на монумента от центъра на София са налице от близо две десетилетия.

„Хора и улици“: Един паметник между „Осанна“ и „Разпни го“

Паметникът на Съветската армия е построен през 1947 г. със средства на българската държава. И до днес той е предмет на разгорещени спорове относно неговото значение, предназначение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на протест спрямо политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия.

В негова защита се изтъква аргументът, че той символизира уважението към приноса на Червената армия в победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война, както и фактът, че подобни паметници има и в други страни в Европа. Противниците му подчертават, че въпреки че България не обявява война на СССР, Съветският съюз обявява война на Царство България, а съветските войски участват в насилственото налагане в страната на комунистическо тоталитарно управление в съветски стил.

Последно, през октомври миналата година общинските съветници от „Демократична Бългририя“ се обявиха паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата. Тогава кметът на „Средец“ призова столичани да избягват преминаване покрай монумента, защото не е в добро състояние.

По същото време стана ясно, че Посолството на България в Русия е предложило да поеме ремонта и поддръжката на паметника, като в замяна получи безвъзмездно и безсрочно ползване на паметника и терена му.

Крайното решение за демонтирането на паметника на Съветската армия трябва да бъде взето от Столичния общински съвет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 17:04, 25 фев 22

Всичката Мара втасала, та ще мести паметника. Що не отидеш до Берлин, зад Бранденбургската врата има паметник на Съветската армия, него премести. Какво пречи един паметник? Да направи референдум и да пита българите.

2 Не трябва да се мести 21:10, 27 фев 22

И в Будапеща, и Виена тези паметници си стоят, вкл. като памет и почит към мъртвите, антифашистки те също. А и кому е нужно ново разделение на нацията?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама