Защо домашните любимци са полезни за здравето

19:35, 26 фев 22 / Любопитно 25 2047 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изследователи от Мичиганския университет от САЩ разкриха ползите, които домашните любимци носят за здравето на техните стопани, съобщи KAKE.

Общуването с животните понижава кръвното налягане и техните собственици са по-малко податливи на стрес“, каза професорът по неврология Тифани Брейли. Новата работа на нейния екип показва, че домашните любимци могат да забавят когнитивния спад при по-възрастните хора.

Защо не бива да се подаряват домашни любимци

Изследователите наблюдават 1369 души със средна възраст от 65 години. 32 процента от тях притежават домашни любимци от пет или повече години. След шест години наблюдение се оказа, че когнитивните способности на хората с домашни любимци намаляват по-бавно и тяхното представяне е с 1,2 пункта по-високо от тези, които нямат домашни любимци, пише БГНЕС.

Брейли казва, че това е така, защото собствениците на домашни любимци са по-малко стресирани и по-активни физически. В същото време лекарят уточни, че изследването изисква допълнително потвърждение.

По-рано беше съобщено, че главният ветеринарен лекар на северноамериканската ветеринарна общност Дана Варбъл посочи недостатъците на спането в легло с домашни любимци. Този навик се смята за не особено полезен за човек, тъй като действията на животните могат да попречат на дълбокия му сън.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама