Не сме русофили, а германофили

14:30, 28 фев 22 / Политкаст 25 2483 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Свикнали сме да мислим за България като русофилска страна. Данните обаче показват, че ние сме германофилска държава. Положителното отношение към Германия е над 70%, а към ЕС близо 2/3. Към Русия също има позитивно отношение, но то е по-малко, около 60%. Отношението към Германия и ЕС сред най-младите възрастови групи (18-29 г. и 30-39 г.) е дори по-високо от общата картина, т.е над 70%. В положителното отношението спрямо Русия основните натрупвания са на хората над 60 г. В противоборството русофили-русофоби има генерационна разлика, която ясно личи. Това заяви в „Политкаст“ политологът и съосновател на изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев.

Младото поколение (18-29 г.) е по-дистанцирано от всякакви подобни разделения – русофили-русофоби, американофили-американофоби. За добро или за лошо те все още не са пълноценно социализирани политически. При тези групи има най-голям дял на хора, които в социологическите проучвания отбелязват „не знам/не мога да преценя“. Не трябва обаче да оставяме с впечатлението, че младите поколения са русофобски, защото те не са, при тях отношението към Русия също има преимуществено положително отношение.

Няма съмнение, че на трети март противопоставянето между лагерите на русофилите и русофобите ще бъде по-остро, колкото и границите на двата лагера да са доста размити. Ако в друг исторически етап отношението към Русия е било основна разделителна линия, аз не мисля, че в момента това е така. Струва ми се, че това разделение вече е един доста по-периферен кливидж.

Основната критика към трети март е, че е поклонничество към чужда държава. Денят обаче е много повече идеологическа платформа, националният идеал въплътен в една дата, както и празник на българската държавност и нейното възстановяване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама