СБЛЪСЪК: Да се отмени ли 3 март заради войната в Украйна? 

15:30, 02 мар 22 / Сблъсък 25 3918 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На 3 март честваме един от най-паметните празници в българската история - Освобождението на страната ни от османско иго. На този ден е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяване на Руско-турската война 1877-1878 г. С този документ българската държава отново се появява на картата. Освобождението на България се чества за първи път на 19 февруари 1879 г. във Велико Търново. Антим I - първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“.

През 1880 г. 3 март се чества като ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. Като ден на Освобождението на България от турско иго се празнува от 1888 г. По времето на социалистическия режим обаче е обявен за шовинистки и е отменен. Тогава националният празник се е отбелязвал на 9 септември. 3 март е обявен отново за официален празник на България едва 1991 г. 

След руската военна инвазия в Украйна обаче политици, политолози и преподаватели отново заговориха за отмяна на честванията. Пологът Евгений Дайнов, писателят Ивайло Дичев и културологът и философ проф. Калин Янакиев се обявиха за бойкот на националния празник. Янакиев дори смята, че на честванията на празника не трябва да бъдат допуснати каквито и да било представители на Русия

Културният антрополог проф. Ивайло Дичев пък е на мнение, че датата 3 март няма нищо общо с България като национален празник, защото не е посветена на сключването на Санстефанския мирен договор, а на възкачването на Александър Втори на руския престол. Неговото предложение е за такъв да бъде обявен 16 април, когато е приета Търновската конституция, но не е лоша идеята и за 24 май – един „миролюбив празник“. Според него 3 март може да се превърне в ден на приятелството на славянските народи“. 

От партиите „Консервативно обединение на десницата“ (КОД) на бившия здравен министър Петър Москов първи призоваха правителството да отмени тазгодишното честване на националния празник. Те изтъкват като причина „хибридната война, която Русия от години води на територията на България и откритото недобронамерено и проимперско поведение на руското посолство в София, както и противоречивия прочит на датата 3 март“. „С цел да се предотвратят възможности за избухване на конфликти между привърженици на мира и поддръжници на Путин, от които да се възползват проруски среди, КОД предлага българското правителство да вземе решение за отмяна на честванията на 3 март“, пише в позицията на партията.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че от левицата призовават да не се използват съвременните събития и случващото се сега, за да се отказваме и зачертаваме историята си. Тя посочи в ефира на bTV, че на 3 март в Руско-турската освободителна война, освен руснаци са участвали още украинци, финландци и други.

На същото мнение е и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който се обяви срещу хората и медиите, които лансират за отмяна на честванията. Аз друга Родина нямам, друг народ нямам и друг национален празник нямам. Затова утре, заедно със стотици членове и симпатизанти на „Възраждане“, както и с хиляди други наши сънародници, ще отида да се поклоня на Шипка и да почета паметта на загиналите за свободата на България български опълченци и руски войници“, написа той във Facebook. 

ВМРО, които изпаднаха от последните три парламента, също се надигнаха срещу отмяната на националния празник. Фили и фоби, копейки и грантаджии, Вие сте позор! Водете позорните си предателски чуждестранни битки другаде! България над всичко!“, се посочва в позицията на партията на бившия военен министър Красимир Каракачанов. Според патриотичната формация споровете около 3 март не са нищо повече от синдром на липсата на национална памет.

Наричайте го както искате, но 3 март не е ден за честване на руското величие, а за честване на надеждата за възстановяването на единната свободна българска нация“.

Според председателя на парламента Никола Минчев пък „не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините“. 

Народното събрание не е излизало с официална позиция по темата. Другите партии в парламента - „Демократична България“, „Има такъв народ“, „Продължаваме Промяната“, ДПС и ГЕРБ също досега не са излезли с позиции. Новият военен министър Драгомир Заков, както и бившият Стефан Янев, все още не са коментирали дали подкрепят честванията на празника, както и как ще го отбележат. 

До момента премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители са обявили, че ще участват в тържественото честване на връх Шипка на националния празник - 3 март, и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

За голяма изненада обаче за първи път президентът Румен Радев няма да бъде на върха. Според официалната програма, разпространена от прессекретариата му, утре той ще участва само на честванията в столицата - сутринта пред Паметника на Незнайния войн и вечерта на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“. 

Припомняме, че 2020 и 2021 г., по препоръка на Националния оперативен щаб, официалните ритуали от честванията на Шипка бяха отменени заради пандемията от коронавируса. Президентът Румен Радев обаче и двете години изкачи върха, където държа и реч.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 15
1 Анонимен 15:49, 02 мар 22

Да не се отменя празника !

2 Що за глупости! 16:07, 02 мар 22

Защо въобще се дава думата на тия безродници и манипълира ОБЩЕСТВОТО?!
З

3 Народ без памет няма бъдеще! 16:09, 02 мар 22

3 март е и трябва да бъде националният ни празник!

4 Що за глупав въпрос?! 16:13, 02 мар 22

Самото поставяне на въпроса не ни прави чест като народ

5 Срамно е дори да се задава 16:14, 02 мар 22

Позор

6 Анонимен 16:18, 02 мар 22

Няма как да изтриете историята на народа!!!

7 Анонимен 16:28, 02 мар 22

Няма по-тъп народ от нашия щом даже и задавате този въпрос!

8 Анонимен 16:30, 02 мар 22

Скоро в учебниците да очакваме, че Америка ни е освободила?

9 Анонимен 17:32, 02 мар 22

Да не се отменя празника

10 Анонимен 17:55, 02 мар 22

Предлагам, тъй като съм правнучка на опълченец, воювал на Шипка, а после след Освобождението съграждал доброволно Котел и Батак, създал 10 деца, за да има българи в свободна България, на тези безродници Дайнов, Дичев и мрачния начумерен Янакиев да си търсят друга държава. А вероятно баща му на Дичев се върти в гроба, защото той написа Пътят към София. На 3 март е възстановена българската държавност. После дипломатите на Берлинския конгрес са ни отрязали, за да няма силна и единна славянска и православна държава. Комунистите забраниха трети март, сега тези измислени професорчета.

11 Ени 21:18, 02 мар 22

Срамувам се, че съм българка като чета подобни предложения, да не се чества, да се смени празника. Какви глупаци, не виждат че президента на Украйна е марионетка на САЩ, и че те правят същото което и в Близкия Изток. Нека помагаме на хората, мъчно ми е за тях, но НАТО няма място до Русия, до неговите граници. Путин си е прав.

12 Анонимен 17:08, 03 мар 22

Не бива да се отменя. Един от най-големите и важни празници в новата ни история.

13 Да се отмени 19:51, 19 мар 22

На трети март за България нищо не се е случило Още сме под Османско робство след което сме водили войни да се обединим въпреки нежеланието на русия

14 премахвай 09:20, 29 мар 22

Да излязат историците и да обяснят какво празнуваме на 3март

15 премахвай 09:22, 29 мар 22

И паметниците на Съветската Армия също

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама