Сладолед от роза ни прославя в Италия

19:10, 06 мар 22 / Любопитно 25 1725 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Български сладолед с розова вода бе представен в големите италиански градове по случай честването на Освобождението на България. Вкусотията дебютира в 15 елитни джелатерии в Рим, Милано, Флоренция, Торино, Палермо, Реджо Калабрия и Болоня. Събитието бе уважено от посланика ни Н. Пр. г-н Тодор Стоянов и от почетните ни консули в Милано и Торино.

Името на вкуса е „Тракийско съкровище“ и е вдъхновен от идеята да се подчертаят богатствата и историята на България, както и уникалните млечни продукти от Розовата долина. Рецептата е дело на био ферма от село Розино, която може да се похвали с няколко награди на международни световни състезания за сладоледи. Вкусът бе изработен от майстори джелатиери по строга италианска традиция, използвайки собствени български млечни суровини, ягоди, био розова вода от роза „Дамасцена“ и карамелизирани орехи, които бяха донесени директно от България.

През ноември 2021 г., на международния форум Gelato World Heritage (Рим, Милано) българският бранд беше нареден сред 10-те най-добри в света. Месец по-късно, на Sherbeth Summit (Палермо, Сицилия), взе и приз за ценене и уважаване на локалните суровини за производство.

Екипът на българските джелатиери си е поставил за цел да презентира достойно България по света, представяйки нейните кулинарни съкровища. Инициативата на трети март успя да събере голям брой българи, които да опитат от родния вкус, и е само първата от поредица активности, свързани с популяризиране на страната ни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:49, 22 мар 22

Сексът и градът или Сексът и МВнР?

Скандалният ни посланик в Рим Тодор Стоянов (виж Лупа.бг от 10ти юни) наричан подигравателно из коридорите на министерството "про-пасивния" поради пълното му професионално бездействие тази година дори не даде прием за българските граждани по повод националния ни празник 3 март, съобщиха възмутени българи в Италия. Единствената отчетена дейност за месеца е, че Стоянов е отишъл по дънки да яде сладолед на основата на кисело мляко на изложение. Говори се, че поради некомпетентноста му скоро предстои да бъде изчегъртан по заповед на Просто Киро и на негово място да дойде пак Марин Райков.

Твърди се, че докато Генералния конслул в Милано всеки ден предлагал нови инициативи римския му колега е организирал два концерта духова музика за 4 години мандат. Имало е също така подадени срещу него сигнали за административни нарушения които в момента се разглеждат.

Но според запознати със случая чиновници работещи в посолството повода за уволнение е друг. Стоянов от няколко месеца се е забъркал в секс скандал със своя подчинена служителка което представлява нарушение на Кодекса за Поведение на Служителите в Държавната администрация. Дипломатите живеещи в посолството се будели поред нощ от крясъци и скандали. Ревнивия съпруг на пищната счетоводителка, който е известен софийски бизнесмен, станал за резил пред цялата българска общност но това не пречило на посланик Стоянов да се прави на тузар и да парадира с извънсъдебната си връзка, факт който МВнР не може повече да толерира

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама