„Графа“ да стане „Свободна Украйна“

09:08, 14 мар 22 / София 25 1822 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Общинският съветник Методи Лалов е предложил на Столичния общински съвет да преименува ул. „Граф Игнатиев“ на ул. „Свободна Украйна“. Мотивите си той изложи и в личната си страница във Facebook.

Една от емблематични за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград, Османска империя. Същият обаче като изразител на руските имперски интереси е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостола на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чиито състав участва лично. Граф Игнатиев работи за саботиране на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 г. – 20 януари 1877 г.), на която Великите сили постигат съгласие новата българска държава да има територия, която в голяма степен съвпада с границите на Българската екзархия. Така, в резултат на дипломатическите совалки на граф Игнатиев и на тайните договорки между Русия и Австро-Унгария, Македония, Родопите, Тракия и Беломорието остават още десетки години в пределите на Османската империя – до 1912 г.“, се посочва в доклада на Лалов до столичните общински съветници.

Нова идея: Паметникът на съветската армия да се опакова

Според него обозначаването на тази важна за българите улица „с името на човек, работил против интересите на България и отговорен за обесването на Васил Левски, представлява тежко оскърбление за българския народ“.

„Затова и за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани предлагам ул. „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана. В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна“, пише още Лалов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Глупост и половина 09:29, 14 мар 22

То е все едно да не изучаваме Достоевски, що за ГЛУПОСТ и натегачество!

2 А защо не Азов или БАНДЕРА?! 09:33, 14 мар 22

А Украйна защо толерира нацистките изстъпления и уби хиляди в Донбас след 2014 г, вкл. наши българи?

3 Анонимен 09:46, 14 мар 22

Най- лошото е да не пазиш традициите си. Хайде, стига с тези напъни на този неадекватник. Взимай си багажа, и отивай в Украйна.

4 Анонимен 19:59, 14 мар 22

Толкова колкото Русе да стане Дунавск

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама