Политиката трябва да се съобразява с науката, а не обратното

13:00, 21 мар 22 / Политкаст 25 1858 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Катрин Майсторска е студент по медицина и част от „Българско рационално общество“ – неправителствена организация в обществена полза, изградена от критично мислещи българи, защитаващи науката и разума в България.

Първоначалната цел на „Българско рационално общество“ бе да направи науката лесно достъпна, да бъде разбираема за хората и така тя да стане част от ежедневието им. Впоследствие осъзнахме, че в науката в България има много дезинформация, която пречи на нейното тълкуване от обществото. Решихме, че трябва да разобличаваме фалшивите новини и неверни твърдения, които витаят в медицината. По време на пандемията изместихме фокуса върху ковид вируса. В началото се опитвахме да се разграничим от политиката. По-късно обаче разбрахме, че политиката и науката са взаимосвързани и дори да не искаме трябва да оборваме някои политически неточности, дезинформация и фалшиви новини. Напоследък се намесихме активно и в политиката и имаме отделна група – „Политическа реалност, където се коментира само и единствено политика. Това заяви в 35-ия епизод на „Политкаст“ Катрин Майсторска.

„Политиката влезе в науката по време на пандемията. Важно е политическите решения, които се вземат, да бъдат съобразени с науката. За съжаление, у нас се получи обратното“.

„Същите сайтове и източници, които непрестанно публикуваха фалшиви новини за ковид вируса и ваксините, в момента разпространяват руска пропаганда, настройват обществото срещу украинците и подкрепят Владимир Путин (повече прочетете тук). На обществото ни му липсва критично мислене“. 

„Ковид не е изчезнал и пандемията не е свършила. Спряхме да говорим за вируса не защото го няма, а защото войната измести фокуса. Това не означава да спрем да носим маски, да спазваме дистанция и да се ваксинираме. Ваксинацията у нас спря след като настъпи войната“.

„Дори войната да утихне, ковид няма да се върне на дневния ред на обществото, защото той никога не е бил. Хората масово не приемат насериозно вируса, смъртните случаи и страничните ефекти от ковид преболедуването“.

„Ако у нас се беше въвела задължителна ваксинация, това щеше да има обратен ефект, щеше да стане по-зле. Въпреки това трябваше да се случи, защото няма друг начин да накараме хората да се ваксинират. Свободите не се нарушават, когато става въпрос за националното здраве и опазването на цялото общество. На Запад не се наложи въвеждане на задължителна ваксинация, защото процентите на ваксинирани бяха високи. Да се надяваме, че ако България остане с тези проценти на ваксинация, няма да се превърнем в ковид гето и да бъдем изолирани от света“.

„Когато говорим за наука не съществуват две гледни точки, има ли научен консенсус има само една гледна точка – тази на науката“.

Слушайте Политкаст в:

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама