Каква е тайната на дълголетието на папагалите?

20:05, 01 апр 22 / Любопитно 25 1937 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Папагалите са известни не само с високия си интелект, но и с голямата продължителност на живота си. Учени от института „Макс Планк“, Германия, са открили причината за дълголетието на тези птици, съобщава сайтът Физ.орг.

Изследването е обхванало 217 вида папагали. Оказва се, че някои видове могат да живеят до няколко десетилетия, което обикновено се наблюдава само при големите птици.

За целите на първото по рода си проучване авторите му са си сътрудничили с международната организация Species360 и са събрали данни за над 130 000 папагала от 1000 зоопарка по света. Списъкът включва над 50 процента от всички известни видове папагали.

Кои са 10-те най-умни животни на планетата?

Резултатите са показали големи различия в продължителността на живота при различните видове. Смокиновите папагали живеят не повече от две години, а червените ара - до 30 години. Жълтокоремните какаду от Австралия живеят средно 25 години. Някои екземпляри доживяват и до 80 години, което се смята за напреднала възраст дори за човека.

Тези цифри са наистина впечатляващи, като се има предвид, че хората тежат около 100 пъти повече“, отбелязват експертите.

Във втория етап на изследването учените са събрали данни за размерите на мозъка и телесното тегло на всеки вид. Резултатите са показали, че дълголетниците имат най-голям мозък спрямо размера на тялото.

Най-трафикираните животни в света

Учените са стигнали до заключението, че папагалите с големи мозъци имат по-високи когнитивни способности. Интелектът им позволява да избягват заплахите в дивата природа и да живеят по-дълго от своите събратя. Например, ако обичайната им храна вече не е налична, те са способни да намерят нова и така да оцелеят, пише БТА.

Изследването показва също, че храненето не оказва влияние върху продължителността на живота на птиците.

В бъдеще екипът планира да проучи дали дълголетието на папагалите се влияе от социалните връзки и способността им за учене.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама