Дневният сън развива грамотността на децата

15:00, 03 апр 22 / Любопитно 25 1642 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дневният сън развива грамотността на децата. Това показват резултатите от експеримент на учени от Англия и Австралия, предаде БГНЕС.

Проучването включва 32 деца на възраст от три до пет години от две детски градини в Сидни. Първо, децата в предучилищна възраст са тествани за познанията им за букви и звуци, а след това са разделени на две групи: участниците в едната група спяха през деня, докато трае експеримента, а участниците в другата не правят това.

Оказа се, че децата, които почиват през деня, са по-добри в разпознаването на непознати думи, съдържащи изучаваните звуци. Сънят обаче не повлиява на ефективността на ученето на нови звуци и букви. „Открихме, че ако са подремнали, след като са научили съвпадението на буква със звук, те си припомнят тази информация по-лесно и я използват за разпознаване на думи“, каза авторът на изследването Хуа Чен Ванг. Той добави, че предучилищните занимални могат да използват новите резултати от изследването, когато планират дейности в класната стая. Ако учителите трябва да предадат нова информация, те могат да я планират по-близо до времето за лягане на децата, така че те да я запомнят по-добре.

По-рано беше съобщено, че американската лекарка Ребека Робинс, изследваща съня, предупреди за опасностите от липсата на сън. Според нея през деня мозъкът произвежда токсини, чието натрупване е свързано със загуба на умствени способности.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама