Най-високата часовникова кула у нас и на Балканите вече е отворена за туристи

18:00, 03 апр 22 / Любопитно 25 2743 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
 
Най-високата часовникова кула в страната, а вероятно и на Балканите, вече е отворена за туристи, съобщиха от Община Ботевград.
 
При посещението си гостите и жителите града ще бъдат придружaвани от гид, който под формата на беседа, ще разказва любопитни исторически факти и тайни, които Часовниковата кула пази и до днес. Желаещите ще имат възможност да се изкачат до часовниковия механизъм и да се насладят на гледката от близо 30 метра височина.

Сградата, построена през 1866 година е емблематична за Ботевград. Издигната е по предложение на Мидхат паша по повод обявяването на село Самунджиево за околийски център Орхание. Архитектът се предполага, че е италианец или поляк, назначен от пашата. А строител е майсторът от с. Врачеш - Вуна Марков.

Часовникът е без циферблат, механичен и инсталиран след 1881 година. Оригиналните елементи се пазят в историческия музей в града. Прецизната механика е изработена от братята Атанас, Георги и Димитър Димкови–Халембакови от с. Горно Броди, Серско. Часовникът в кулата, който и днес ръководи живота на хората в Ботевград се поддържа от Цветан Вушовски от 1994 година насам.

Две години по-късно в кулата е поставена и камбаната, излята от братя Велеганови през 1883 г. Тя тежи 25 кг и се чува в радиус от 3 км. Първата камбана била донесена от Венеция, но не било позволено да се ползва, защото на нея имало крава и кръст, символи на християнската вяра, предаде Нова телевизия.

Достъпът до обекта ще се осъществява след предварителна заявка на място или по телефон, както следва:

От понеделник до събота – в Туристически информационен център – Ботевград от 09:00 до 17:00 ч. или на телефон: 0723/ 69-158

В неделя – в Исторически музей – Ботевград от 10:00 до 17:00 ч. или на тел.  0723/66 828.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама