„България над всичко“: За районния кмет преименуването на улици до руското посолство е „невъзможно“

16:09, 04 апр 22 / София 25 1973 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Нито едно от предложенията за преименуване на улици и площад около руското посолство в София не е възможно. Това обяви Делян Георгиев, кмет на район „Изгрев“, на чиято територия се намира посолството.

СБЛЪСЪК: Да се преименува ли мястото пред Руското посолство на пл. „Героите на Украйна“?

Събитията в Украйна са голяма трагедия за Европа, славянството и православието, но не бива да бъдат използвани за насаждане на още разделение и омраза в българското общество. Всеки гражданин има право да изразява недоволството си чрез различни протестни действия и инициативи, но това не може да става за сметка на българската памет и национален интерес“, смята Георгиев, който бе издигнат за кмет от БСП.

Предложенията

От публикация на Делян Георгиев в социалните мрежи става ясно, че до момента са отправени 3 предложения за преименуване на улици и тревни площи в района заради войната в Украйна. Всички те обаче според него са неприемливи.

Ул. „Никола Мирчев” да бъде прекръстена на ул. „Героите на Украйна“

Това е поискало гражданското движение на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов „Ние идваме”. В отговор районният кмет заявява, че Никола Мирчев е бележит български художник и жител на район „Изгрев”, известен с творчеството си в цял свят. На улицата, кръстена в негова чест и памет, има регистрирани близо 400 живущи, в това число и синът му, който също е известен наш художник. Евентуална промяна на името на улицата би предизвикала редица административни промени за гражданите, като смяна на документи за самоличност, нотариални актове и т.н. Ето защо Георгиев предлага като оптимален вариант името „Героите на Украйна“ да получи някоя от безименните улици на територията на Столична община.

Тревната площ между бул. „Драган Цанков” и руското посолство да бъде кръстена пл. „Борис Немцов”

Тревната площ между бул. „Драган Цанков” и руското посолство да бъде кръстена пл. „Борис Немцов” – на името на политическия опонент на Владимир Путин, който през 2015 г. бе разстрелян в Москва. Това предлага движение „Свободна Русия”, което обединява българи и руски емигранти, противници на руския президент.

Тук районният кмет посочва, че няма установена практика да бъдат кръщавани „зелени площи” с имена на хора. Според устройствения план на район „Изгрев“ предложеното място не е със статут на площад или улица, което на практика възпрепятства осъществяването на идеята. Ето защо препоръчва на инициаторите да предложат друг, подходящ обект, който да бъде обсъден от Столичния общински съвет и гражданите.

Бул. „Драган Цанков” да бъде прекръстен на бул. „Героите на Украйна” в частта му от телевизионната кула до кръстовището с ул. „Никола Мирчев”

Това е третото предложение, дошло от журналиста Найо Тицин и входирано в Столичния общински съвет. Според Делян Георгиев обаче частично преименуване на булевард е „невъзможно според съществуващата наредба, а в цялост е абсолютно неприемливо за районната администрация”, като изтъква, че Драган Цанков е български министър-председател два пъти и Председател на VII-то обикновено Народно събрание.

„Като български кмет, няма как да допусна да бъдат заменени имена на улици и обекти, кръстени в памет на достойни българи, допринесли за развитието на България. Вярвам в разума и патриотизма на съветниците в СОС. Нека изборите, които правим, бъдат подвластни на нашите надежди, не на страховете ни, на „разделителните линии” в нашето общество и криворазбрани ценности, доминирани от чуждопоклонничество, каквото и да е то. България е над всичко!“, обяви Делян Георгиев.

И общинските съветници с предложения…

Междувременно общински съветници от ГЕРБ и „Демократична България“ имат свои идеи за преименуване.

Те предлагат пространството пред посолството на Руската федерация да носи името „Героите на Украйна“ , а пространството между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ да бъде наречено на името на Борис Немцов. В момента и двете пространства са безименни. 

„Предложението ни за именуване е мотивирано, преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на  проевропейската и евроатлантическата си ориентация. Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за именуване, декларации, събития и протести, включително и пред посолството на Руската федерация“, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район „Изгрев“ с името „Героите на Украйна“.

В мотивите за предложението в София да има пространство наречено на Борис Немцов, общинските съветници посочват нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ, обект на несправедлива и неоправдана агресия, но и с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове зарадинастояването им за прекратяването на войната, съобщиха от Столичния общинки съвет.

Предстои двете предложения да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

И един референдум

Въпросът да се реши с референдум предлага на свой ред гражданската платформа „ФилоСофия за София“. 

В цялата картинка липсва най-важното - мнението на гражданите, които живеят в район „Изгрев”. Според мен на Митрофанова ѝ е все едно как ще се казва улицата или площада до посолството. Тя е тук за кратко и с много ясни политически задачи. Но на хората, които живеят от поколения в този квартал, не би следвало да им е все едно. Това че навремето никой не ги е питал дали кварталът да се казва „Червена звезда”, трябва ли и днес да е така!“, коментира Боби Велков.

„ФилоСофия за София“ предлага референдум за пл. „Героите на Украйна“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама