Откриха древен град на маите на дъното на езеро

18:35, 06 апр 22 / Любопитно 25 1640 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Международен екип учени от различни страни са открили град на маите на дъното на най-голямото гватемалско езеро Атитлан, съобщи на своя уебсайт мексиканският вестник „Миленио“.

Според изчисленията градът може да е бил построен около V в. пр.н.е. на остров в езерото. С течение на времето той е останал под водата, вероятно поради тектонична дейност. Атитлан се намира във вулканична котловина на надморска височина над 1500 метра.

Специалистите успяха да открият останки от церемониални храмове, къщи и други структури на дълбочина от 12 до 20 метра. В експедицията се включиха подводни археолози от Аржентина, Белгия, Франция, Гватемала, Мексико и Испания. Археолозите, участвали в разкопките са стигнали до заключението, че селището може да е обхващало до 60 000 кв. м. Очаква се в бъдеще в района на Атитлан да се появи музей, който да представя дигитален модел на древния град.

Маите са изчезнали и заради войни

Цивилизацията на маите достига своя връх през 300-900 г. пр. н. е., а по времето на откриването на Америка от европейците е в упадък. Нейни градове и селища са разположени в съвременни държави като Ел Салвадор, Хондурас, Гватемала, Мексико и Ел Салвадор.

В началото на февруари 2018 г. стана ясно, че използването на лазерен радар е позволило на учените да открият около 60 000 постройки на маите, скрити в джунглата в северна Гватемала. Според предварителните оценки в тези градове са живели около 10 милиона души, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама