Откриха първите канибали в света

14:00, 09 апр 22 / Любопитно 25 1970 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Древни членестоноги, известни под името трилобити, са първите известни в света канибали. Това откритие представлява най-ранното доказателство за канибализъм, намерено във фосили до момента.

Трилобитите са вече изчезнали морски членестоноги, които за първи път се появяват във вкаменелостите преди около 541 милиона години. Съществата са били с дебели екзоскелети, което вероятно е една от причините да останат толкова много вкаменелости от тях - екзоскелетите се вкаменяват много по-лесно от по-меките тъкани.

Ръсел Бикнел, палеонтолог от Университета на Нова Англия в Австралия, в последните пет години изследва трилобитни вкаменелости от формацията Emu Bay Shale на остров Кенгуру в Южна Австралия. Открити са два вида трилобити: Redlichia takooensis, което яде частици на дъното на океана, и по-големият, хищен R. rex.

Много от вкаменелостите на R. takooensis са открити със следи от ухапвания на гърба и задните части, което се тълкува от палеонтолозите като канибализъм. Повечето от нараняванията, наблюдавани на вкаменелостите в залива Ему, са с наранявания на корема, а не на главата. Бикнел вярва, че това е така, защото ранените животни са се опитвали да се измъкнат от лапите на хищника си, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама