Ето защо не трябва да спите на светло

15:05, 09 апр 22 / Любопитно 25 2493 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изключването на осветлението и спускането на пердетата не са само навик, но и отлична предпоставка за дълъг живот. Ново изследване сочи, че спането на дори съвсем малко светлина може да увреди здравето.

Много хора спят в стая, която е изпъстрена с някаква форма на изкуствена светлина - независимо дали идва от телевизор, различни лампички от електроуреди, или неприятна светлина от улична лампа или реклама. Според изследването дори само една нощ сън с някаква светлина може да има неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовото и метаболитното здраве.

Изследването е проведено на осветление, равно на 100 лукса изкуствена светлина, върху здрави възрастни, докато спят. Това е приблизително достатъчно светлина, за да можете да виждате къде ходите, но не и да можете да четете книга. Докато тестваните спят, изследователите изучават мозъчните им вълни, сърдечния ритъм, кръвната им картина, и др. На сутринта те дават на двете групи голяма доза захар, за да видят колко добре техните тела реагират.

Резултатите, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences този месец, показват няколко ясни разлики между двете тествани групи.

За разлика от тези, които са прекарали и двете нощи на тъмно, групата, изложена на светлина, е имала повишен сърдечен ритъм през цялата нощ. Те също така са имали повишена инсулинова резистентност сутрин, което означава, че са имали повече проблеми с нормализирането на кръвната захар в нормални граници.

Изследователите също така измерват нивата на мелатонин - хормон, който помага за определянето на времето на циркадните ритми и насърчава съня. Мелатонинът обикновено се потиска през деня и се повишава през нощта.

Проучванията показват, че изкуствената светлина през нощта може да потисне нивата на мелатонин, а учените са открили връзка между нарушаването на мелатонина и няколко заболявания, включително рак и диабет, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама