СБЛЪСЪК: Трябва ли да отпадне напълно хартиената рецепта?

17:10, 17 апр 22 / Сблъсък 25 3224 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След няколко отлагания, управляващите отново предлагат от 1 май да отпаднат белите хартиени рецепти и да се въведат задължително само електронни. Така след предписване на медикаменти от личния лекар, те ще може да бъдат закупени във всяка една аптека срещу предоставянето само на ЕГН и датата на издадената рецепта. 

Сред предимствата, които изтъкват от Здравното министерство при изцяло електронно предписване на лекарствата, са по-лесното и бързо генериране на рецепта, четливост, предотвратяване на грешки при отпускането, както и осигуряването на пълнота в електронното медицинско досие на пациента относно назначените и приемани терапии. 

Лекарствата по лекарско предписание, които се поемат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 1 юни миналата година задължително се изписват с електронна рецепта. Това трябваше да се случи и за лекарствата с рецепта на свободна продажба, служебният здравен министър Стойчо Кацаров обаче го отложи, тъй като част от лекарите се обявиха против, тъй като не са били готови. Така беше оставена опцията медикаментите на свободна продажба да могат да се предписват както на хартия, така и електронно. Срещу това тогава се обявиха от Българския фармацевтичен съюз, който се оглавяваше от настоящия здравен министър проф. Асена Сербезова. И макар сега да сме напът да забравим напълно за хартиените рецепти, противници на това предложение отново не липсват. 

Лекарите и пациентските организации виждат опасност

Националният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) се обяви категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. Според тях тези изменения са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение между лекари и пациент. Те дори твърдят, че предложените промени нарушават правата на пациентите и затрудняват лекарите в изпълнението на служебните им задължения. Като пример лекарският съюз посочва, че ако напълно отпадне използването на хартиени рецепти, лекар, който се намира извън кабинета си, няма да може да  предписва лечение. От БЛС изтъкват още, че не е изяснено как медиците от екипите на спешната помощ ще изписват терапия на пациентите, както и назначаване на терапия при извършване на домашни посещения. Не е указано и изписването на терапия на чуждите граждани, които са на почивка в България.

Именно затова от БЛС настояват да продължи използването на хартиената рецепта паралелно с електронната.

Пациентските организации „Заедно с теб“ също обявиха, че подкрепят въвеждането на електронни рецепти от 1 май, но не са съгласни с отпадането на хартиените. Те са на мнение, че хартиената рецепта трябва да остане наред с електронната, както е в Европа и по света. В своя позиция те посочват, че предложението на  управляващите за премахване на хартиената рецепта като етап от въвеждането на електронното здравеопазване в страната ще доведе до напрежение сред пациентите.

Според сигналите от пациенти с хронични заболявания нищо не се измени  към по-добро. Пациентите отново чакат на опашки пред кабинетите на личните лекари, плащат си потребителската такса, носят си  рецептурната книжка, в която някои вписват някакви неразбираеми кодове, а други нищо не вписват. Пациентите не получават никаква информация  какво точно им е изписано като лекарства, като график за приемането им и пр.“, отбелязват от пациентските организации.

Като най-голям проблем те отчитат бавният достъп до електронната система. По думите им по този начин пациентите ще се редят с часове на опашки пред аптеките. Като минуси на предложението те изтъкват и че няма предложена алтернативна система, ако има срив на ток, прекъсване на интернета или хакерска атака. Оттам смятат и че има риск за пациентите на аптеките в малките населени места, които не работят с НЗОК.

Според пациентските организации притеснително е, че това решение не е било подложено на обществено обсъждане.

За фармацевтите и собствениците на аптеки решението е дори закъсняло

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) обаче смятат, че е крайно време хартиените рецепти да отидат в историята. Главният секретар на БФС Димитър Маринов отбеляза пред Нова телевизия, че фармацевтите и аптеките много отдавна са готови за електронно предписание. Според него няма никакъв смисъл личният лекар да изписва лекарствата и на хартия, освен, ако на пациента не му трябва хартиен документ на електронното предписание за застрахователни цели или поради някаква друга причина. Освен това той подчерта, че документът може да се разпечата от всеки един лекар, както и от пациент, стига да има електронен подпис или Персонален идентификационен код за сайта на НЗОК.

Маринов обясни и че ако имате издадени хартиени рецепти за многократно изпълнение до 6 месеца и са издадени до 30 април, то те ще могат да се изпълняват докато са валидни. Лекарят ще преценява електронната рецепта дали ще е за еднократно или многократно отпускане. А за пациента по думите му на на практика нищо не се променя. 

Предвижда се още спешните медици и лекарите, които правят домашни посещения, да използват приложение на телефоните, за да може да издават електронни рецепти.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) Николай Костов пък дори заяви пред БНТ, че решението е закъсняло, но „Слава Богу всичко си дойде по местата“. По думите му предимствата са, че се оптимизират процесите и се съхранява информация за всички отпуснати лекарства. Костов каза, че аптеките в малките населени места също би трябвало да се справят, тъй като отдавна работят по здравна каса.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама