Фандъкова обеща 10 пъти повече ремонтирани тротоари

12:04, 19 апр 22 / София 25 1663 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ремонтът и изграждането на тротоари ще бъде приоритет през този и следващия строителен сезон в София. За целта Столична община създава специална програма за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

„Планираме да обновим над 690 хил. кв. м.
тротоари чрез програмата по предварителни оценки на експертите. Това е 10 пъти повече от годишните ремонти на тротоари към момента, които са средно около 60 хил. кв. м. годишно“, обясни столичният кмет във Facebook.

От думите ѝ става ясно, че се планира реновирането на тротоарите по най-използваните от гражданите маршрути – тези около детски градини, училища, болници, пазари, различните културни институти и разбира се, достъпа до спирки на градския транспорт.

София тегли заем за ремонтите

Общият бюджет на програмата е 60 млн. евро - за 50 млн. от тях Столична община ще кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, а 10 млн. евро е собственото финансиране от бюджета.

Средствата ще бъдат разпределени към всеки от 24-те района в столицата чрез специална формула по критериите, която включва площта на тротоарите в района и населението по настоящ адрес. Тежестта на двата критерия е по 50%.

„Ходи пеша, бе!” - ама те и тротоарите започнаха да пропадат

20% от средствата ще бъдат предоставени директно на кметовете на райони.
Останалите ще се изпълняват от общината по програми, които ще бъдат определени заедно с кметовете на райони. Те имат задача да изработят ремонтните програми, да ги обсъдят с гражданите и да ги подадат за работа.

Освен нови настилки програмата включва още:  понижения на тротоарите,
така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването;  тактилни ивици за хора с увредено зрение; нови бордюри, при необходимост; парапети и антипаркинг колчета, където е необходимо, за да не се качват автомобили по новите настилки; ремонт на изкуствените неравности, които не отговарят на актуалните изисквания и засаждане на нови дървета.

„Надявам се, че програмата за ремонт на тротоари ще бъде подкрепена от общинските съветници на всички политически сили в Столичния общински съвет“, посочи Йорданка Фандъкова. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама