СБЛЪСЪК: Да се увеличат ли глобите за нарушения на пътя?

15:45, 20 апр 22 / Сблъсък 25 2802 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Скорошно проучване на застрахователи показа, че България е втората най-стресираща страна за шофиране сред 48 държави в целия свят. За да стигнат до тези цифри, експертите са взели предвид качеството на пътищата, броя катастрофи, броя на камерите на пътя.

Междувременно МВР изнесе данни за 30% ръст на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година. Само преди дни 2-годишно дете загина на пътя в село Анево. Детето бе блъснато докато пресича с баба си от шофьор, който е бил под въздействие на наркотици.

На този фон премиерът Кирил Петков заяви, че безопасността по пътищата става приоритет за кабинета. Той обяви промяна в цялата методика за пътна безопасност – от обучението на шофьорите, през състоянието на автомобилите и пътищата, до контрола. В екипа на премиера влиза и рали шампионът Димитър Илиев, който да помага за реформата.

По-ниска скорост и по-високи глоби

И докато темата за пътната безопасност е във фокуса на общественото внимание, МВР излезе с предложение за законови промени, които да намалят скоростта на движение по магистралите и да увеличат санкциите за нарушителите на пътя (двойно и тройно за системните тежки нарушения)

За да минем технически преглед пък вече ще е необходим освен платен данък, да нямаме и неплатени глоби, което прехвърля нови функции върху пунктовете за ГТП.

Не може да не правим нищо

Не можем, когато констатираме, че се завишава броят на общо тежките пътнотранспортни произшествия, а това е свързано с увеличен брой смъртни случаи, ранени хора, МВР да наблюдава, да съзерцава и само да контролира движението по пътищата, без да предприема и други мерки. Тези резултати ни притесниха и затова не може да не направим нищо“, заяви вътрешният министър Бойко Рашков при представянето на промените в ресорната парламентарна комисия.

Пътните настилки на автомагистралите, не отговарят съвсем на скорост от 140 км/ч. Има участъци, може би – немалко, в които, движейки се с такава скорост от 140 км/ч, рисковете за участниците в движението са значително по-големи, от това, което биха били, да речем, при ограничение от 130 км/ч“, обясни ден по-рано заместникът му Стоян Темелакиев.

„Налага се някакъв вид актуализация на размера на санкциите, защото някои от тях са пренебрежимо малки – до степен, в която не биха изпълнили своята функция, тоест не биха осъществили така наречената генерална превенция“, коментира той във връзка с вдигането на глобите. Промените предвиждат да се улеснят процедурите по съобщаване и връчване на издадените фишове, електронните фишове и наказателните постановения.

В подкрепа на промените се обявиха от Съюза на българските автомобилисти и Българския червен кръст.

Да подобрим безопасността и пътищата, не да ограничаваме хората

Несъгласие с готвените промени изрази транспортният министър Николай Събев. „Аз мисля, че ние трябва да поработим върху безопасността и по-сериозни пътища, отколкото да ограничаваме хората. Това е мое лично мнение. И аз ще защитавам позицията пътищата да станат все по-сигурни и по-безопасни. Защото, от гледна точка логистика, за България е много по-ценно вие да можете да осъществявате придвижването си за все по-кратко време. Защото това е свързано с мобилността, а мобилността е приоритет на Европейската комисия и тя е свързана пряко с жизнения стандарт на човека“, коментира той преди дни в Пловдив.

Шофьори също се обявиха против измененията в закона. „Това са поредните предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които не се базират на направен анализ и нямат пряка връзка със статисиката“, заяви председателят на Българско обединение на шофьорите Христо Радков.

Той припомни, че такива предложения са влезли в сила и през 2017 г. -  когато санкциите пак са увеличени, но въпреки това броят на загиналите по пътищата не намалява, а напротив - увеличава се. „Законодателят предлага основно промени в глобите за превишена скорост, при положение, че по данни на „Пътна полиция“ от превишена скорост годишно загиват около 5 човека при общо около 700 загинали. Това е по-малко от процент“. 

По думите му през последните 7 години шофьорите в България са платили над половин милиард лева глоби и след толкова много пари, влезли в бюджета „гинем като пилци по пътищата“.

Според Радков, за да има промяна в статистиката полицаите не трябва да седят „на хранилка някъде и само да глобяват за превишена скорост, а да патрулират“. По този начин реално ще успокоят трафика и ще следят за нарушители, а няма само да събират пари за хазната.

Обвързването на платените глоби с извършването на годишния технически преглед също е необмислено, смята той. „По същата логика, ако имаме незаплатена глоба и на лекар няма да може да отидем. Техническото състояние на един автомобил няма общо с глобите на ползвателя или на собственика, които може и да се обжалват в този момент“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама