„Витоша ски“ обжалва заповедта за ремонт на стария лифт до Копитото

13:12, 26 апр 22 / София 25 1626 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Витоша ски“ АД ще обжалва заповедта за ремонт на стария лифт до Копитото. Това стана ясно от официална позиция на дружеството, изпратена до медиите.

„За пореден път е издадена заповед за ремонт на старото съоръжение - лифт „Княжево - Копитото“, която е незаконна и ние ще я обжалваме пред българския съд. Това го правим не от страст към съдебни спорове, а с ясното съзнание, че законите са над всичко. Надяваме се здравият разум да надделее и всички да се обединим за решаване на проблемите, а не да прехвърляме проблема от една институция на друга, защото това не е в интерес на хората, допълват от „Витоша ски“ АД“, пишат от дружеството. 

„Столична община въз основа на извършена от нея експертна оценка стигна до нашия извод - Кабинкова въжена линия „Княжево - Копитото“ не може да бъде ремонтирана, за да заработи. Тя трябва да бъде изградена отново с нови лифтови станции, нови фундаменти и нови стълбове. Това за пореден път доказва нашата теза, че не може да върнем към живот морално остарели и амортизирани съоръжения, защото първо те няма да бъдат безопасни за хората и второ никой не иска да ползва архаична техника“, посочват от „Витоша ски“.

От там изтъкват, че не веднъж са заявявали готовността си да започнат веднага подмяната на остарелите съоръжения, стига да имат законовата възможност за това.  „На всички вече е ясно, че действащият Закон за горите създава тази невъзможност. Призоваваме кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет ясно и точно да формулираме законовите пречки и съвместно да апелираме към законодателната власт за спешни промени, за да можем да имаме лесен, модерен и безопасен транспортен достъп до най-обичаната от столичани планина Витоша. Тезата, че ние можем, но не искаме да извършим подмяната на съоръженията, е несъстоятелна, подчертават още те. 

„Хора и улици“: Инцидентът, заради който спира Княжевският лифт

Припомняме, че казусът с „Княжевския лифт“ стои все така неразплетен с години. Столична община твърди, че търси форма, чрез която принудително да задължи собственика за възстановяването му. „Витоша ски“ пък контрират, че няма законова форма на принуда и добавят, че биха възстановили и това съоръжение, ако им се позволи да удължат лифта с два стълба. За целта обаче е необходима поправка в Закона за горите и нов План за управление на парк „Витоша“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Тодор 18:02, 26 апр 22

Време е за нови лифтове на Витоша!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама