Топлата вода на столичани може да стане по-хладка

18:55, 28 апр 22 / София 25 1954 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма опасност софиянци да останат без топла вода това лято, нито да бъде въведен режим, но е възможно намаляване на температурата на водата. Това заяви Валентин Терзийски от Надзорния съвет на „Топлофикация София“ във връзка със спирането на доставките на руски газ.

„Няма страшно“: Правителството било готово за спиране на руския газ

По думите му това обаче ще спести минимални количества природен газ. „Това зависи от външната температура. Обичайно за сезона консумацията при среднодневни температури от около 15 градуса температурата на водата е около 60 градуса. При такава ситуация могат да бъдат приложени по-ниско температурни режими от около 50-55 градуса“, обясни Терзийски в ефира на bTV.

Ако има пълно спиране на природния газ, работата на топлофикационните дружества не може да продължи. Към момента подаването от доставчика „Булгаргаз“ е нормално и няма сътресения.

По думите на Терзийски по-скоро проблемите са свързани с подготовката за следващия отоплителен сезон, защото сега е моментът газопреносната система да бъде подготвена.

Василев: Осигурени са доставки на газ, ще е по-скъп с 20%

Терзийски изрази надежда в следващите дни да има яснота по отношение на доставките на газ и откъде ще дойдат те. „Вариантите са два – или тръбен газ по системите, които към момента функционират“, коментира той.

„Топлофикация-София“ може да работи до 2 месеца на мазут

Терзийски поясни, че според изискванията всички дружества имат съответните количества, които отговарят на пет денонощия използване на алтернативно гориво, което е мазут. Той обаче е замърсител на въздуха и затова е ограничението от пет денонощия.

Малко по-късно от „Топлофикация София“ отбелязаха, че ако спрат напълно доставките на природен газ имат План Б. Дружеството може да работи с мазут в рамките на два месеца, така че столицата да бъде обезпечена с топла вода за летния сезон.

Директорът на дружеството Александър Александров заяви, че няма място за притеснение поне до следващия отоплителен сезон„Топлофикация води началото си от времената, в които тя е работила на мазут, т.е. дружеството е изключително пригодено да работи в тази посока. Количествата, които ние имаме, са достатъчни и те са съобразени с изискванията на законодателството да поддържаме резервно гориво. Разбира се, това гориво не е идеално от екологична гледна точка. То е и по-скъпо. И затова не е предпочитан вариант, в който ние трябва да гледаме“, заяви Александров пред БНТ.

Имаме уверение от държавата, че за Топлофикация природен газ ще има до края на месец май. Това обаче са уверения, предстои тепърва да видим разчети, доказателства, план и начин на обезпечаване, с оглед на извънредната обстановка. За градския транспорт също имаме обезпечаване с доставчиците на столичния автотранспорт, не говорим за целия градски транспорт, а само за автобусите, половината от които се движат на природен газ“, каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Режат наполовина градския транспорт в София при липса на газ

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама