15 души живяха 40 дни в пещера, за да изследват усещането за време

20:00, 02 май 22 / Любопитно 25 1691 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

15 души от най-различни професии и социални прослойки живяха 40 дни под земята, за да изследват усещането за време. Необичайният експеримент се проведе във Франция, като целта е да се установи как времевите маркери влияят на живота ни.

Всички участници са доброволци в проекта с име „Дълбоко време“. Целта на учените е да проверят как концепцията за време се променя в среда, в която липсват хронологични ориентири, както и дали хората могат да се адаптират към такъв тип живот, пише bTV.

Откриха най-големия подземен град в света

Заради липсата на светлина и контакт с външния свят много от участниците изгубили представа за времето още в първите седмици на експеримента. Жизнените им показатели били следени постоянно от екипи над пещерата, за да е сигурно, че всичко е наред с тях.

На 39-ия ден участниците били уведомени, че е време да напуснат пещерата и на следващия ден излезли на повърхността. Необичайното било, че според техните усещания били изминали само 30 дни от началото на експеримента.

На повечето участници е направен ядрено магнитен резонанс в рамките на 24 часа от напускане на пещерата. Резултатите от експеримента ще станат ясни след време.

Усещането беше като да натиснеш пауза. Усещането да си огрят от слънце и да слушаш птиците беше приятно, но можех да прекарам още време в тази пещера“, казва един от участниците.

Според ръководителя на проекта Кристиан Клот експериментът е важен за бъдещето на човечеството на нашата планета. „Трябва да се научим как мозъците ни намират нови решения по-добре, независимо от ситуацията“, казва той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама