Какъв индикатор са паяжините по автобусните спирки?

20:10, 09 май 22 / Любопитно 25 1442 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учени от университета „Карл фон Осиецки“ в Олденбург, Германия, потвърждават предположението, че паяжините в града са индикатор за нивата на микропластмаса във въздуха, пише сп. „Science of the Total Environment“.

Паяжината може да подсили защитата на човека срещу рак

За целите на изследването специалистите са събрали паяжини от автобусни спирки в Олденбург. За да направят сравнение и да разширят обхвата на анализа, те са взели проби от спирки на изхода на градския център, в покрайнините и в жилищен район.

Учените след това са разтворили пробите, изчиствайки ги от протеините на паяжината, след което са ги филтрирали с помощта на стъклено влакно. Филтрирането е разкрило големи количества прозрачни текстилни влакна и черни частици от износени гуми.

С помощта на пиролиза-газова хроматография-масспектрометрия експертите са установили масата на частиците микропластма във всяка от пробите. Показанията са варирали от 11,4 микрограма до 107,9 микрограма на милиграм паяжина.

Основните източници на частици микропластма са били пътната маркировка, гумите и синтетичните тъкани. Фрагментите от износени гуми се се срещали по-често от останалите - до 80 процента в някои проби, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама