София няма пари да плати заплатите в градския транспорт

20:09, 09 май 22 / София 25 2066 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Столична община предприе пореден ход в стремежа си да накара правителството да я подпомогне във финансирането на обществения превоз в София. Вече има риск за изплащане на заплатите на работещите в градския транспорт в града. Това заяви Карлос Контрера, който е шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет и е общински съветник от ВМРО, коалиционния парньор на ГЕРБ в столичната власт. 

Според него това е вероятно да се случи заради намалелите приходи на транспортните дружества – „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“, причинени от кризата с коронавируса и от нарастналите цени на горивата и електричеството. 

Синдикати искат градският транспорт да стане безплатен

„Това вече е основният проблем в транспортния сектор в София. Следващата седмица ще обсъждаме проект за икономическа рамка. За първи път тя ще бъде с дефицит. Това означава, че средствата ги няма и че трябва да намерим начин те да бъдат покрити. След няколко дни ще разглеждаме преминаването към летните разписания“, поясни Контрера. Той изчисли, че под въпрос са заплатите на около 2100 – 2200 души, работещи във всяко от транспортните общински фирми. „Може да направите сметка за колко семейства става въпрос“, каза още общинският съветник от управляващото мнозинство в СОС.

Контрера изчисли, че натрупаните дотук финансови загуби в публичния транспорт на София са на стойност 144 милиона лева. „С общински съветници от БСП коментирахме вариант да търсим среща с комисията по транспорт в Народното събрание, не само към Министерски съвет, където отново да представим разчетите и да поискаме дофинансиране от страна на държавата. Разчетите показват, че към момента недостигът е 144 милиона лева. В края на март общината увеличи своя дял в компенсациите за транспорта в София, но въпреки това недостигът остава“, поясни Контрера, цитиран от „Сега“.

Това е поредният път, в който представител на властта в София хвърля горещия картоф с финансирането на градския превоз в полето на държавата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама