Отшелник, мъченик и журналист сред новите светци, канонизирани от папата

20:25, 13 май 22 / Любопитно 25 1277 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Французин, убит в пустинята, холандски свещеник, убит в нацистки концентрационен лагер, и индийски мирянин, са сред 10-те нови светци, които папа Франциск канонизира в неделя.

Десетки хиляди хора от цял свят се очакват на площад „Свети Петър“ във Ватикана за литургията по канонизацията, ръководена от 85-годишния понтиф.

Според правилата на Католическата църква всичките 10 вече са били беатифицирани или обявени за „блажени“, но след това трябва да им бъде приписано чудо, за да направят последната стъпка към светостта.

Повечето от тях са основатели на религиозни ордени, но сред новите светци е и Шарл дьо Фуко, френски войник и изследовател. Той става католически свещеник и живее сред трапистки монаси в Сирия, в Палестина и накрая сред туарегите в алжирската пустиня. Той е убит от бандити на 1 декември 1916 г., но делата му го надживяват и става един от най-прочутите мъже на вярата във Франция. През 1984 г. ватиканските теолози приписват на Дьо Фуко излекуването на болен от рак, а през 2005 г. папа Бенедикт XVI го обявява за блажен. Второто му чудо е обявено, след като през 2016 г. спасява млад френски дърводелец при падане от 15 метра.

Смъртоносна инжекция

Друг, който прави крачка към светостта, е холандският кармелитски свещеник, богослов и журналист Тит Брандсма, който се изправя срещу нацистите по време на Втората световна война. Той се изказва срещу тях преди Германия да нахлуе в Нидерландия през 1940 г. и след това, като насърчава холандските католически вестници да се противопоставят на пропагандата на окупаторите. Брандсма е арестуван през януари 1942 г. и попада в концентрационния лагер Дахау, където умира на 26 юли същата година, след като му е инжектирана карболова киселина. Обявен е за мъченик през 1985 г., а впоследствие е установено, че е извършил чудо, като е излекувал кармелитски свещеник.

Папата се отказа от среща с руския патриарх

Преди месата в неделя група журналисти подписаха отворено писмо до папа Франциск, в което го призовават да направи Брандсма официален покровител на журналистите. „Той споделяше по-дълбоката мисия, която трябва да движи журналистиката в днешно време: търсенето на истината и правдивостта, насърчаването на мира и диалога между хората“, казват те.

Индийско покръстване

Девасахаям Пилай, известен като Лазар, ще бъде първият индийски мирянин, който ще стане светец, съобщават от Ватикана. Хиндуист от днешния южен щат Тамил Наду, той приема католицизма през 1745 г., докато работи в кралския дворец, където се запознава с пленен холандски командир, който го учи на християнство. Но вярата му и проповядването на равенство на всички народи - революционен възглед по онова време - предизвикват вълнение и когато отказва да се откаже от новата си религия, е арестуван, според Ватикана, пише БГНЕС. 

След почти три години затвор и мъчения, по време на които започва да бъде посещаван от поклонници, той е застрелян в гората по заповед на краля на 14 януари 1752 г. Обявен е за мъченик и е помазан през 2012 г., а по-късно му се приписва чудото, че е реанимирал плод в 20-ата седмица от бременността. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама