Херингата е един от най-добрите хранителни източници на витамин D. Той се произвежда и от организма ни под въздействието на слънчевата светлина, но в сезоните, когато е оскъдна, много трудно си набавяме достатъчни количества по естествен път.
Витамин D ни е необходим не само за здрави зъби и кости. Учените смятат, че недостигът му може да е фактор за много заболявания, включително множествена склероза и диабет.
Направете си здравословно пролетно меню
Всяка риба съдържа много хранителни вещества, които трудно се набавят от други храни. Това са например омега-3 мастните киселини, които са ни необходими за функционирането на мускулите. Както атлантическата, така и тихоокеанската херинга са отлични източници на омега-3 мастни киселини.
Те предотвратяват сърдечни заболявания и осигуряват правилното функциониране на мозъка. Също така намаляват риска от възпалителни състояния, включително такива като артрит и болест на Крон, пише БГНЕС.
100 грама атлантическа херинга съдържат от четири до пет дневни порции витамин В12. Той помага на хората да поддържат здрави кръвните и нервните си клетки. Освен всички полезни вещества, които съдържа, херингата е сравнително достъпна като цена.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар