Съд постанови, че пчелите били риби

15:20, 05 юни 22 / Любопитно 25 1948 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Тричленен състав на Калифорнийския апелативен съд постанови, че пчелите трябва да се считат за риби, съобщава Law & Crime.

Съдът установи, че съгласно разпоредбите на Закона за застрашените видове на Калифорния някои безгръбначни, включително пчелите, законно попадат в същата дефиниция като рибите.

Причината за това беше твърдение на производителите на бадеми, цитрусови плодове и памук. Те настояват, че Законът за застрашените видове не обхваща насекомите и искат да бъде отменено решението на Калифорнийската комисия по рибата и дивеча, която през 2019 г. присъди статут на защитени животни на четири вида пчели.

Адвокатите на ответника заявиха, че разпоредбите за рибата на Закона за застрашените видове вече са били използвани за защита на охлюви, раци и скариди, които обикновено не се считат за риби. Освен това един от защитените охлюви беше сухоземно животно. От това следва, че от гледна точка на закона рибите могат да живеят не само във вода, пише БГНЕС.

Съдът намери аргументите на Комисията по рибните и дивечовите ресурси за убедителни и позволи защитата на пчелите като риба да продължи.

Ето какво се казва в решението на Темида: „Комисията има правомощията да включва безгръбначните животни в списъците на застрашените и уязвими видове. След това разгледахме дали правомощията на Комисията са ограничени до водните безгръбначни. Според нас отговорът на този въпрос е „не“. Въпреки че рибите обикновено се наричат видове, които живеят във водата, терминът, използван от законодателите, за да дефинират рибите в глава 45, не е толкова ограничен“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама