Столичната община подновява безплатните прегледи за рак на гърдата 

12:14, 09 юни 22 / София 25 1158 Шрифт:
Ирина Иванова

Столичната община подновява скрининговите изследвания за рак на млечната жлеза на работещите в общинските училища и детски градини, съобщава заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов на страницата си във Facebook.

Докладът, който внесохме заедно с общинските съветници д-р Антон Койчев, Малина Едрева, д-р Веселин Милев и Милка Христова, ще бъде разгледан на днешното заседание на Столичния общински съвет, посочва Барбалов.

Всяка втора жена с рак на гърдата живее в стрес

Скрининговата програма, която Столичната община провежда от 2015 г. насам, беше прекъсната през миналата 2021 г. заради пандемията от COVID-19.

Ракът на млечната жлеза е доказано социално значимо заболяване с висока заболеваемост и смъртност сред жените в световен мащаб и у нас. Затова лекарите препоръчват да се прави профилактичен преглед при мамолог поне веднъж годишно или веднъж на две години, според възрастта на жената. Навременното откриване на това заболяване позволява неговото адекватно лечение и дори пълно излекуване.

При изпълнението на програмата от 2015 г. до 2020 г. в София, скрининговото изследване обхвана жените, работещи в общинските училища, детски градини и ясли, комплексите за детско хранене, културни институти, заведенията за социални услуги, Столичния инспекторат и общинските транспортни дружества.

От прегледаните близо 23 000 жени, при 179 е открита находка, съмнителна за злокачественост, а при 73 е установен карцином на гърдата. За тази програма до 2020 г. Столична община е изразходвала близо 1 млн. лв. Отделно от това, за апаратура, с която да се извършват прегледи за рак на гърдата в общинските лечебни заведения, СО е отпуснала над 822 хил. лв.

Скринингът включва клиничен преглед и ултразвукова диагностика на млечните жлези, а при наличие на медицински показания - и рентгенова мамография.

Тази година в изпълнението на програмата ще се включат 14 общински лечебни заведения: Първа САГБАЛ „Св. София“; Втора САГБАЛ „Шейново“, Университетската Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ , СБАЛОЗ „Проф. Марин Мушмов“, Четвърта МБАЛ, както и Диагностично-консултативните центрове с номера 8, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 24 и 25, информира заместник-кметът.

Предвижда се програмата да се провежда по график до края на ноември 2022 г. Средствата за скрининга са в размер на 200 000 лв. и ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Здравеопазване“ към Столичната община.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама