Не носете слънчеви очила в метрото

18:45, 01 юли 22 / Любопитно 25 1022 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Слънчевите очила трябва да се свалят в метрото, тъй като оцветените стъкла натоварват неимоверно очите, особено ако навън е горещ слънчев ден. Такъв е съветът на Татяна Елисеева, началник на офталмологичното отделение в градска клинична болница № 15 в Москва.

„Не бива да свързвате слънчевите очила само с летния слънчев ден. През зимата, въпреки че слънцето не е много активно, слънчевите очила могат да предпазят очите от ярката отразена светлина на снега, а през лятото могат да осигурят комфорт чрез засенчване и безопасност чрез наличието на UV филтър при силна слънчева светлина. Единственият момент, в който трябва да свалите очилата си, е когато се намирате на тъмно място - най-вече в метрото. Промяната на светлината води до намаляване на зрението. Тъмните стъкла ви принуждават да напрягате очите си, за да виждате предметите около вас“, казва Елисеева.

Тя уточни, че облаците отслабват ултравиолетовата радиация на слънцето, но не я поглъщат напълно, така че облачните дни са особено опасни и създават у хората фалшиво чувство за сигурност.

„Очилата имат и друга полезна функция - те предпазват от вятър и прах. Това важи с особена сила за тези, които носят контактни лещи. Слънчевите очила ще ви помогнат да избегнете прекомерното изсъхване на лещите и попадането на малки чужди частици под тях“, каза Елисеева, цитирана от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама