Бирата състарява

16:30, 10 юли 22 / Любопитно 25 2050 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Малко неща са по-удовлетворяващи в горещ ден от хубава студена бира. Но ако искате да изглеждате и да се чувствате по-млади, това не е най-подходящата напитка.

„Бирата не осигурява хранителните вещества, от които се нуждае организмът ви, и всъщност ви дехидратира“, казва  диетологът Роксана Есани. Тя обясни, че въпреки че бирата е течност, тя „изсмуква“ водата от организма и го дехидратира още повече, когато я пиете.

„Липсата на вода в организма може да ускори стареенето му, защото напитки като бирата отнемат влагата, която може да поддържа кожата ви хидратирана, и вместо това я изсушават“, казва тя.

Бирата, която състарява по-бързо, е тази, която е смесена с допълнителни източници на захар - например бира с лимонада. Това прави бирата алкохолна напитка, пълна със захар.

„Такава бира е калорична, с високо съдържание на захар и съдържа алкохол“, казва Есани. - Напитките с високо съдържание на захар не са много хранителни и консумацията им трябва да се ограничи. Но когато смесите бира с тях, получавате много нездравословен коктейл. Бих ви посъветвал да го пиете само при специални случаи или да ограничите приема му, доколкото е възможно“

Освен върху кожата, бирата може да повлияе и върху цялостното здраве и когнитивните функции.

„Алкохолът отслабва имунната система и влияе на други органи като сърцето, а при тези, които го консумират редовно, може да се наблюдава повишено кръвно налягане и нива на триглицериди“, казва Есани, цитирана от БГНЕС.

Умерената редовна консумация на алкохол може да бъде вредна за здравето на мозъка и паметта и да доведе до влошаване на когнитивните способности.

Освен това алкохолът влияе зле на съня.

***

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама