Защо бялото вино трябва да е в тъмни бутилки

19:45, 11 юли 22 / Любопитно 25 1984 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Италиански учени установиха, че бялото вино в прозрачни бутилки реагира със светлината и се получава неприятна миризма, която може да варира от „варено зеле“ до „мокро куче“, съобщи Дейли мейл. 

„Светлината може силно да увреди профила на аромата и сетивния идентитет на белите вина за по-малко от седмица на рафт в прозрачна бутилка“, твърдят специалисти от университета в Тренто в статия, публикувана в сп. „Протоколи на американската Национална академия на науките“. 

Изследването е обхванало 24 вида бели вина, сред които пино гри, шардоне, траминер - общо 1024 бутилки. Анализът разкрива, че само за седем дни органичните съединения терпени, които придават флоралния и плодов аромат, намаляват с 10 до 30 процента.

Съединенията, които осигуряват сложните дървесни нотки, се губят с 30 до 70 процента. Когато белите вина са в тъмни бутилки, те се запазват до 50 дни. 

В прозрачни бутилки нивата на съединения, придаващи по-кисел вкус, се увеличават при шардоне и пино гри, сочат данните от проучването, съобщи БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама