Алкохолът е опасен за хората под 40 години

19:15, 15 юли 22 / Любопитно 25 2448 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Алкохолът крие значителни рискове за здравето и не носи никакви ползи за младите хора. Възрастните над 40 години без основни заболявания обаче могат да извлекат ползи от ограничената консумация на алкохол, пише „Гардиън“.

Заключението е на авторите на изследването „Глобална тежест на заболяванията“ - текущ проект, базиран във Вашингтонския университет в Сиатъл, който предоставя най-изчерпателните данни за причините за болестите и смъртността в света.

Преди четири години в проучване се казваше, че дори случайното пиене е вредно за здравето, и се предлагаше правителствата да съветват хората да се въздържат напълно. Но след нов задълбочен анализ на глобалните данни експертите са стигнали до нови заключения. 

 

Техните констатации са първите, които отчитат риска от употребата на алкохол по географски региони, възраст, пол и година. Те показват, че глобалните препоръки за консумация на алкохол трябва да се основават на възрастта и местоположението, като най-строги са препоръките за мъжете на възраст 15-39 години, които са изложени на най-голям риск от вредна консумация на алкохол в световен мащаб.

При тях препоръчителното количество алкохол, преди да „рискуват да загубят здравето си“, е само 0,136 стандартна напитка на ден. За жените на същата възраст „теоретичното минимално ниво на излагане на риск“ е 0,273 питиета - около една четвърт от стандартно питие на ден.

„Нашето послание е просто: младите хора не трябва да пият, но за по-възрастните хора може да е от полза да пият малки количества“, казва главният автор д-р Емануела Гакиду, професор по здравни метрични науки в Медицинския факултет на Вашингтонския университет. 

Според анализа на навиците за пиене в 204 държави през 2020 г. общо 1,34 милиарда души са консумирали вредни количества алкохол. 

За възрастни над 40 без никакви основни заболявания пиенето на малко количество алкохол е свързано с някои ползи за здравето, като например намаляване на риска от исхемична болест на сърцето, инсулт и диабет.

Сред хората на възраст 40-64 години безопасните нива на консумация на алкохол варират от около половин стандартна напитка на ден до почти две стандартни напитки. При хората на възраст 65 и повече години рисковете от "загуба на здраве от консумацията на алкохол" се достигат след консумация на малко повече от три стандартни напитки дневно.

Но средно препоръчителната консумация на алкохол за възрастните над 40 години остава ниска, достигайки 1,87 стандартни напитки на ден. След това рисковете за здравето се увеличават с всяко следващо питие, съобщава БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама